Surówka z porem, marchewką i jabłkiem

Surówka z porem, marchewką i jabłkiem, to najlepszy dodatek do różnych dań.
To pyszny i tani dodatek do mięs, ryb, ziemniaków, kasz i różnych sosów. Jest delikatna w smaku, dlatego dzieci i dorośli bardzo ją lubią. Aby była bardziej fit możesz wymieszać majonez z jogurtem naturalnym ( 50:50). Można dodać musztardę aby podkręcić smak i dodać troszeczkę ostrości.
Przygotowanie zacznij od umycia i obrania warzyw. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłka na grubych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Pora pokrój w bardzo cienkie plastry, które możesz dodatkowo posiekać. Aby jabłko nie ciemniało, skrop je sokiem z cytryny.
Niezbędne przyprawy to sól, pieprz i szczypta cukru.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Kotlety bg z surówka i smażonymi ziemniakami
Dorsz smażony z ziemniakami i surówka

Sprzęt
- 1 nóż
- 1 deska do krojenia
- 1 tarka ( z małymi i dużymi oczkami)
Składniki
- 4 szt. marchewki
- 2 szt. por
- 4 szt. duże jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie
- 5 łyżek majonezu
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli i cukru do smaku
Przygotowanie
- Warzywa obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, jabłka na dużych, pora pokrój w bardzo cienkie plastry.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Film z przygotowania:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!