Scarpaccia

Scarpaccia

Scarpaccia, toskański placek z cukinii. Płaski, chrupiący i bardzo aromatyczny.

Scarpaccia

Scarpaccia

Scarpaccia, toskański placek z cukinii. Płaski, chrupiący i bardzo aromatyczny.

Placek Scarppacia, przygotowuje się z młodych cukinii, często dorzuca się też kwiaty. Do zagęszczenia ciasta dodaje sie mąkę 00, lub mieszankę mąki 0 i kukurydzianej. U mnie z dodatkiem kaszy mannej bo kukurydzianej nie miałam:). Po upieczeniu placek ma chrupiącą skórkę, dzięki posypce. Można użyć do tego parmezanu, bułki tartej ( ja tak zrobiłam), lub mąki z ciecierzycy.
Aby podkręcić smak można użyć ulubionych przypraw, jak i serów.


Przygotować można ją na dwa sposoby:

1. Wystarczy cienko pokroić cukinię i cebulę, dodać przyprawy, wszystko wymieszać i odstawić na 30-40 min. Odcisnąć sok, do którego dodaje się mąkę i miesza się to z cukinia. Następnie masę wykładasz do formy, posypujesz bułką lub parmezanem i polewasz olejem.
2. Cienko pokrojone warzywa smażysz. W misce mieszasz wodę, mąkę i przyprawy ( masa musi być gęsta), dodajesz warzywa i mieszasz. Masę przekładasz do piekarnika i posypujesz bułką lub parmezanem.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Galette z cukinią i łososiem

Omlet z cukinią i śliwkami

Omlet z cukinia i szpinakiem

Placki jogurtowe z cukinią

Czekoladowe ciasto orzechowe z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinią

Scarpaccia

Scarpaccia

Sylwia
Scarpaccia, toskański placek z cukinii. Płaski, chrupiący i bardzo aromatyczny.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 1 hr
Danie Danie główne
Kuchnia Italian
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 deska do krojenia
  • 1 nóż
  • 1 miska + dodatkowe obciążenie
  • 1 forma do pieczenia 25×21 cm

Składniki
  

  • 600 g cukinii ( waga plastrów )
  • 1 szt. cebula
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku
  • 130 g maki
  • 30 g kaszy manny lub maki kukurydzianej
  • 5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie

  • Cukinię i cebulę pokrój na cienkie plastry, przełóż do miski, następnie dodaj przyprawy. Wymieszaj, dodaj obciążenie ( ciężki talerz/garnek/słoik). Odstaw na 30-40 min. Odciśnij sok.
  • Do soku dodaj mąkę, kaszę i 1 łyżkę oleju, wymieszaj. Dodaj cukinie i ponownie wymieszaj.
  • Formę wyłóż papierem, posmaruj olejem, następnie wyłóż masę.
  • Masę wyrównaj, dociśnij, posyp bułką tartą i polej olejem.
  • Wstaw do piekarnika na około 1 godz., 180'C. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na około 10 min.
  • Placek po ostygnięciu robi się sztywny.

Film z przygotowania:

  • Kroki
tagi cukinia, placek cukinii, zapiekanka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating