Scarpaccia
Scarpaccia, toskański placek z cukinii. Płaski, chrupiący i bardzo aromatyczny.
Placek Scarppacia, przygotowuje się z młodych cukinii, często dorzuca się też kwiaty. Do zagęszczenia ciasta dodaje sie mąkę 00, lub mieszankę mąki 0 i kukurydzianej. U mnie z dodatkiem kaszy mannej bo kukurydzianej nie miałam:). Po upieczeniu placek ma chrupiącą skórkę, dzięki posypce. Można użyć do tego parmezanu, bułki tartej ( ja tak zrobiłam), lub mąki z ciecierzycy.
Aby podkręcić smak można użyć ulubionych przypraw, jak i serów.
Przygotować można ją na dwa sposoby:
1. Wystarczy cienko pokroić cukinię i cebulę, dodać przyprawy, wszystko wymieszać i odstawić na 30-40 min. Odcisnąć sok, do którego dodaje się mąkę i miesza się to z cukinia. Następnie masę wykładasz do formy, posypujesz bułką lub parmezanem i polewasz olejem.
2. Cienko pokrojone warzywa smażysz. W misce mieszasz wodę, mąkę i przyprawy ( masa musi być gęsta), dodajesz warzywa i mieszasz. Masę przekładasz do piekarnika i posypujesz bułką lub parmezanem.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Czekoladowe ciasto orzechowe z cukinią
Sprzęt
- 1 deska do krojenia
- 1 nóż
- 1 miska + dodatkowe obciążenie
- 1 forma do pieczenia 25×21 cm
Składniki
- 600 g cukinii ( waga plastrów )
- 1 szt. cebula
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku
- 130 g maki
- 30 g kaszy manny lub maki kukurydzianej
- 5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie
- Cukinię i cebulę pokrój na cienkie plastry, przełóż do miski, następnie dodaj przyprawy. Wymieszaj, dodaj obciążenie ( ciężki talerz/garnek/słoik). Odstaw na 30-40 min. Odciśnij sok.
- Do soku dodaj mąkę, kaszę i 1 łyżkę oleju, wymieszaj. Dodaj cukinie i ponownie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem, posmaruj olejem, następnie wyłóż masę.
- Masę wyrównaj, dociśnij, posyp bułką tartą i polej olejem.
- Wstaw do piekarnika na około 1 godz., 180'C. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku na około 10 min.
- Placek po ostygnięciu robi się sztywny.
Film z przygotowania:
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!