Zalewajka

Zalewajka to tradycyjna zupa z centralnej Polski. Jest tania bo, przygotujesz ją z podstawowych składników jak: ziemniaki, włoszczyzna.
Zalewajka to tania i bardzo aromatyczna zupa, doskonała na chłodne jesienno-zimowe dni. Przygotujesz ją z podstawowych składników jak: ziemniaki, marchew, pietruszka, skwarki z cebuli ( wersja wegetariańska) i smażona kiełbasa. Smaku i aromatu daje zakwas pszenny.
Najlepszy jest domowy, dlatego warto przygotować go wcześniej aby móc przygotowywać zupy, barszcz, czy żur.
Zupa wychodzi gęsta, pełna smaków i doskonale rozgrzewa.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zakwas pszenny na barszcz biały

Sprzęt
- 1 garnek 3l
- 1 patelnia
Składniki
- 2 l wody
- 3 szt. marchew
- 2 szt. pietruszka
- 1 szt. cebula
- 400 g ziemniaków
- ½ łyżki sól
- ½ łyżki pieprz
- ½ łyżki majeranek
- 3 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziele ang.
- 300 g kiełbasy cienkiej
- 400 ml. zakwas na żurek pszenny
Przygotowanie
- Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, usmaż.
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki (bez zakwasu), gotuj około 20 min. Warzywa mają być miękkie.
- Dodaj zakwas, wymieszaj, gotuj 2-3 min., cały czas mieszaj. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Film z przygotowania:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!