Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa. Pyszna, delikatnie kwaśna, pełna warzyw zupa, która możesz przygotowywać przez cały rok. Najlepiej smakuje w sezonie zrobiona ze świeżego szczawiu a poza sezonem można skorzystać ze szczawiu ze słoiczkach.

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa. Pyszna, delikatnie kwaśna, pełna warzyw zupa, która możesz przygotowywać przez cały rok. Najlepiej smakuje w sezonie zrobiona ze świeżego szczawiu a poza sezonem można skorzystać ze szczawiu ze słoiczkach.



Zupa szczawiowa

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

20

Czas gotowania

90 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2l rosołu ( kaczka-indyk)
  • * lub 500g żeberek, po kawałku ( korpus, szyja) indyka , kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki ( drobno posiekana)
  • 180g szczawiu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 1 mała cebula
  • kawałek pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • po łyżeczce : czosnek suszony, sól, pieprz, suszona cebulka, 2 liśćce laurowe, 3 ziela ang.
  • kostka rosołowa domowa
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie


  • Do garnka dodaj olej, następnie pokrojone w plastry warzywa ( ziemniaki i cebula w kostkę). Smaż pół minuty, następnie dodaj rosół, gotuj około 20 min. Jak warzywa będą miękkie dodaj szczaw, gotuj przez 5 min.
  • W wersji z mięsem: żeberka i wybrane mięso przełóż do garnka, zalej wodą. Zagotuj wodę, ściągnij szum i gotuj przez godzinę. Następnie dodaj warzywa przygotowane jak wyżej. 
  • Śmietanę i mąkę wymieszaj z 3-4 łyżkami wody, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj. Dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 5 min.
  • Mieszaj kilka razy, sprawdź smak. W razie potrzeby dosyp przypraw.
  • Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz