zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa. Klasyczna zupa, którą każdy zna i lubi. Jest bardzo aromatyczna i delikatnie kwaśna. Przygotowana na żeberkach, z dodatkiem warzyw i domowych ogórków kiszonych, które dają niepowtarzalny smak.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa. Klasyczna zupa, którą każdy zna i lubi. Jest bardzo aromatyczna i delikatnie kwaśna. Przygotowana na żeberkach, z dodatkiem warzyw i domowych ogórków kiszonych, które dają niepowtarzalny smak.



zupa ogórkowa

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

90 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g żeberek
  • 2l wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka korzeń +natka
  • kawałek selera i pora
  • gałązka lubczyku
  • sól, pieprz, czosnek suszony, liść laurowy, ziele ang.
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka kostki warzywnej domowej
  • 6-8 ogórków kiszonych- startych na tarce ( dodajesz pod koniec gotowania)

Przygotowanie


  • Mięso potnij na mniejsze kawałki, zalej wodą, zagotuj. Ściągnij szarą pianę, która się pojawi. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez godzinę. 
  • Pokrojona cebule i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone warzywa, smaż przez 2 min.
  • Żeberka wyjmij z wody, oczyść z kości i rozdrobnij. Usmażone warzywa dodaj do wody po żeberkach, gotuj przez 15-20 min.
  • Jak warzywa będą miękkie dodaj ogórki. Gotuj przez 5 min. 
  • Śmietanę  najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru, następnie dodaj do zupy razem z mięsem z żeberek. Gotuj kolejne 2-3 min. 
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. 

Aby skrócić czas przygotowania możesz przygotować ją na rosole. 🙂

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz