smażona kapusta po azjatycku

Smażona kapusta po azjatycku

Smażona kapusta po azjatycku, pełna smaku i aromatu. Delikatnie chrupiące warzywa z dodatkiem smażonych jajek oblane pyszną mieszanką sosów, które super podkręcają smak. Taka kapusta sprawdzi się jako osobne danie lub dodatek do makarony lub ryżu.

Smażona kapusta po azjatycku

Smażona kapusta po azjatycku, pełna smaku i aromatu. Delikatnie chrupiące warzywa z dodatkiem smażonych jajek oblane pyszną mieszanką sosów, które super podkręcają smak. Taka kapusta sprawdzi się jako osobne danie lub dodatek do makarony lub ryżu.



smażona kapusta po azjatycku

szczegóły:

Porcje

1-2

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 duże liście kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • ćwiartka małej cebuli
  • szczypiorek ( 5 szt)
  • sezam
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego bg
  • 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
  • 1 łyżka sosu do pad thai
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie


  • Na patelni rozpuść masło i wlej rozmącone jajko. Usmaż i porozrywaj na mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej i masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, czosnek i pora. Smaż przez 0,5 min. Dodaj pokrojoną w cienki słupki marchewkę, po minucie dodaj poszatkowaną drobno kapustę. Wymieszaj. Po minucie dodaj pozostałe składniki. Smaż przez 2-3 min. Warzywa będą delikatnie chrupiące ale tak ma być.
  • Przed podaniem posyp sezamem. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz