Miodownik z musem truskawkowym
Miodownik z musem truskawkowym i kremowym waniliowym serkiem , to doskonała propozycja na ciasto na Walentynki i inne okazje. Ciasto jest miękkie po już po 5-6 godzinach w lodówce.

szczegóły:
Porcje
1-6 szt.
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Ciasto: 4 blaty około 24cm lub 50-60 10 cm
- 1 jajko
- 100 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 80 gramów miodu
- 250-300 gramów mąki (wprowadzaj stopniowo)
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- około 1 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu
- Krem:
- 630g serka (cream cheese )
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 50g białej czekolady
- 200ml śmietanki 30%
- 80-100 gram cukru pudru
- Fuzulina truskawkowa:
- 300-400ml musu z truskawek
- 100g cukru
- 26g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Mus: Zagotuj mus z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj 2-3 min. cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Zimny wstaw do lodówki.
- Ciasto: Miód, cukier, masło podgrzej aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Zrobi się pianka, która po chwili zmieni kolor na karmel, dodaj część barwnika i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Do letniej masy dodaj jajka i mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj .Dodaj pozostały barwnik i dokładnie wmieszaj go w masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 min. Ciasto będzie plastyczne i może delikatnie się kleić.
- Ciasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj na papierze do pieczenia- bardzo cienko. W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby ciasto się nie kleiło. Wycinaj kółka odpowiedniej wielkości..
- Papier z ciastem przełóż do rozgrzanego piekarnika na 170’c na 5 min.
- Postępuj tak samo z pozostałym ciastem. Skrawki upiecz razem z kółkami. Po upieczeniu i ostygnięciu zmiel je w blenderze.
- Krem: Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, ostudź. Do misy robota przełóż wszystkie składniki( bez czekolady). Miksuj przez 2-3 min do połączenia się składników. Jak masa zacznie gęstnieć dodaj zimną czekoladę ( jak będzie za ciepła masa może się zważyć).
- Przełożenie: Ciasto, krem, mus i tak do zużycia składników. Posmaruj gorę i boki ciasta.
- Małe miodowniki po 10 placków wymagają owinięcia w rant cukierniczy aby się nie rozpadły. (Po 2-3 godzinach w lodówce można go zdjąć).
- Całość obsyp zmielonym ciastem. Wstaw do lodówki.



Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!