Miodownik z musem truskawkowym i kremowym waniliowym serkiem, to doskonała propozycja na ciasto na Walentynki i inne okazje.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
05/02/2022
Miodownik z musem truskawkowym
Miodownik z musem truskawkowym i kremowym waniliowym serkiem , to doskonała propozycja na ciasto na Walentynki i inne okazje. Ciasto jest miękkie po już po 5-6 godzinach w lodówce.
Mus: Zagotuj mus z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj 2-3 min. cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Zimny wstaw do lodówki.
Ciasto: Miód, cukier, masło podgrzej aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Zrobi się pianka, która po chwili zmieni kolor na karmel, dodaj część barwnika i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Do letniej masy dodaj jajka i mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj .Dodaj pozostały barwnik i dokładnie wmieszaj go w masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 min. Ciasto będzie plastyczne i może delikatnie się kleić.
Ciasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj na papierze do pieczenia- bardzo cienko. W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby ciasto się nie kleiło. Wycinaj kółka odpowiedniej wielkości..
Papier z ciastem przełóż do rozgrzanego piekarnika na 170’c na 5 min.
Postępuj tak samo z pozostałym ciastem. Skrawki upiecz razem z kółkami. Po upieczeniu i ostygnięciu zmiel je w blenderze.
Krem: Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, ostudź. Do misy robota przełóż wszystkie składniki( bez czekolady). Miksuj przez 2-3 min do połączenia się składników. Jak masa zacznie gęstnieć dodaj zimną czekoladę ( jak będzie za ciepła masa może się zważyć).
Przełożenie: Ciasto, krem, mus i tak do zużycia składników. Posmaruj gorę i boki ciasta.
Małe miodowniki po 10 placków wymagają owinięcia w rant cukierniczy aby się nie rozpadły. (Po 2-3 godzinach w lodówce można go zdjąć).
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!