Miodownik z musem truskawkowym

Miodownik z musem truskawkowym

Miodownik z musem truskawkowym i kremowym waniliowym serkiem, to doskonała propozycja na ciasto na Walentynki i inne okazje.

Miodownik z musem truskawkowym

Miodownik z musem truskawkowym i kremowym waniliowym serkiem, to doskonała propozycja na ciasto na Walentynki i inne okazje. Ciasto jest miękkie po już po 5-6 godzinach w lodówce.



Miodownik z musem truskawkowym

szczegóły:

Porcje

1-6 szt.

Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto: 4 blaty około 24cm lub 50-60 10 cm
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 80 gramów miodu
  • 250-300 gramów mąki (wprowadzaj stopniowo)
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • około 1 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu
  • Krem:
  • 630g serka (cream cheese )
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 50g białej czekolady
  • 200ml śmietanki 30%
  • 80-100 gram cukru pudru
  • Fuzulina truskawkowa:
  • 300-400ml musu z truskawek
  • 100g cukru
  • 26g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie


  • Mus: Zagotuj mus z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj 2-3 min. cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Zimny wstaw do lodówki.
  • Ciasto: Miód, cukier, masło podgrzej aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Zrobi się pianka, która po chwili zmieni kolor na karmel, dodaj część barwnika i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Do letniej masy dodaj jajka i mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj .Dodaj pozostały barwnik i dokładnie wmieszaj go w masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 min. Ciasto będzie plastyczne i może delikatnie się kleić. 
  • Ciasto podziel na mniejsze części, rozwałkuj na papierze do pieczenia- bardzo cienko. W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby ciasto się nie kleiło. Wycinaj kółka odpowiedniej wielkości.. 
  • Papier z ciastem przełóż do rozgrzanego piekarnika na 170’c na 5 min. 
  • Postępuj tak samo z pozostałym ciastem. Skrawki upiecz razem z kółkami. Po upieczeniu i ostygnięciu zmiel je w blenderze.
  • Krem: Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, ostudź. Do misy robota przełóż wszystkie składniki( bez czekolady). Miksuj przez 2-3 min do połączenia się składników. Jak masa zacznie gęstnieć dodaj zimną czekoladę ( jak będzie za ciepła masa może się zważyć). 
  • Przełożenie: Ciasto, krem, mus i tak do zużycia składników. Posmaruj gorę i boki ciasta.
  • Małe miodowniki po 10 placków wymagają owinięcia w rant cukierniczy aby się nie rozpadły. (Po 2-3 godzinach w lodówce można go zdjąć).  
  • Całość obsyp zmielonym ciastem. Wstaw do lodówki. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz