Tort serce
Tort serce. Przygotowany z delikatnych miodowych placków, przełożony waniliowym serkiem i musem truskawkowym. To doskonałe ciasto na Walentynki, urodziny czy inne okazje.
szczegóły:
Porcje
1 szt.
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Ciasto: 3 serca około 26 cm
- 1 jajko
- 100g masła
- 100g cukru
- 80g miodu
- 250-300g mąki (wprowadzaj stopniowo)
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- około 1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu
- Krem:
- 630g serka (cream cheese )
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 50g białej czekolady
- 200ml śmietanki 30%
- 80-100 gram cukru pudru
- Fużulina truskawkowa:
- 300-400ml musu z truskawek
- 100g cukru
- 26g mąki ziemniaczanej
- Dodatki:
- biała czekolada do polania ciasta
- truskawki, maliny
- chrupiące czekoladowe kulki
Przygotowanie
- Mus: Zagotuj mus z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj 2-3 min. cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Zimny wstaw do lodówki.
- Ciasto: Miód, cukier, masło podgrzej aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Zrobi się pianka, która po chwili zmieni kolor na karmel, dodaj część barwnika i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Do letniej masy dodaj jajka i mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj .Dodaj pozostały barwnik i dokładnie wmieszaj go w masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 min. Ciasto będzie plastyczne i może delikatnie się kleić.
- Ciasto podziel na trzy części, rozwałkuj na papierze do pieczenia- bardzo cienko. W czasie wałkowania podsypuj mąkę aby ciasto się nie kleiło. Wierzch ciasta posyp mąką, przyłóż przygotowaną formę i wytnij serce. Ciasto delikatnie ponakłuwaj.
- Papier z ciastem przełóż do rozgrzanego piekarnika na 170’c na 5 min. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem.
- Skrawki rozwałkuj i wytnij foremką małe serca do dekoracji.
- Krem: Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, ostudź. Do misy robota przełóż wszystkie składniki( bez czekolady). Miksuj przez 2-3 min do połączenia się składników. Jak masa zacznie gęstnieć dodaj zimną czekoladę ( jak będzie za ciepła masa może się zważyć).
- Przełożenie:
- Część musu przełóż do rękawa cukierniczego.
- Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę rękawa ( możesz użyć tylki z okrągłym otworem aby krem miał ładny kształt).
- Na paterę wyłóż troszeczkę kremu aby ciasto się nie przesuwało, następnie połóż serce. Dookoła serca wyciśnij krem( zostaw odstęp od krawędzi), później wypełnij środek. Pomiędzy rzędy kremu wyciśnij mus truskawkowy. Na to połóż kolejne serce, delikatnie dociśnij ciasto. Kolejną porcję kremu przełóż do rękawa i wyciśnij kolejną porcję kremu oraz musu, posyp czekoladowymi kulkami. Na to połóż kolejne serce, wyciśnij krem, dodaj owoce, chrupiące czekoladowe kulki i małe serca. Całość polej rozpuszczoną biała czekoladą.
- Włóż na kilka godzin do lodówki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!