Grzybek

Grzybek, to pomysł na pyszne i sycące śniadanie, które przygotujesz w 10 minut. Grzybki przypominają omlety, są równie smaczne, puszyste i łatwe w przygotowaniu.
Różnica między grzybkiem a omletem jest przygotowanie. Do grzybka nie dodaje się ubitych białek. Wystarczy wymieszać składniki i mocno napowietrzyć masę. Smaży się je na oleju, na średnim ogniu aby się nie przypalił i ładnie wyrósł. Jest puszysty, delikatnie słodki i rozpływa się w ustach.
Grzybek nie wymaga wielu dodatków, wystarczy cukier puder, lub ulubiony domowy dżem.
Świętnie się sprawdzi na śniadanie, do pudełka do pracy lub jako wieczorna przekąska dla małych i dużych.
Przygotowanie
Wszystkie składniki przełóż do miski i zacznij mieszać trzepaczką. Ważne jest długie i energiczne mieszanie aby napowietrzyć masę.
Masa na grzybek przypomina masę na naleśniki, jest lejąca ale gęsta, musi być gładka.
Najlepiej smażyć na oleju, na średnim ogniu, aby grzybek się nie przypalił i zdążył urosnąć.
Porcja na 1 osobę jest przygotowywana z 2 jajek.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Omlet owsiany z karmelizowanymi jabłkami

Sprzęt
- 1 miska
- 1 trzepaczka spiralna
- 1 patelnia 17 cm
Składniki
- 1 szkl. mąki
- ⅓ szkl. wody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 szt. duże jajka
- 1 szt. olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby napowietrzyć masę.
- Olej rozgrzej na patelni, następnie wylej ½masy. Smaż około 2 min, na średnim ogniu. Jak spód się zarumieni, odwróć placek i smaż około minuty.
- Przed podaniem posyp cukrem. Świetnie smakuje z domowymi dżemami i konfiturami.
Film z przygotowania:
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!