Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami, to świetny pomysł na obiad, kolację, czy jedzenie na imprezę. Nie ma nic lepszego, od chrupiącej bułki, pysznych pieczarek i ciągnącego się sera.

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami, to świetny pomysł na obiad, kolację, czy jedzenie na imprezę. Nie ma nic lepszego, od chrupiącej bułki, pysznych pieczarek i ciągnącego się sera.

Domowe zapiekanki możesz przygotować na dowolnej podłużnej bułce: bagietki, półbagietki, paryskie, paluchy, ciabatty. Nie musi być idealnie świeża, w czasie pieczenia zrobi się miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Zapiekanki z pieczarkami lubię przygotowywać w z pastą z pieczarek. Jeżeli lubisz pieczarki w plastrach, możesz je podsmażyć ułożyć na bułce.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania pasty. Pieczarki obierz i przełóż do malaksera, dodaj cebule, czosnek, przyprawy, olej i parmezan. Zblenduj. Masa nie musi być idealnie gładka.

Rozsmaruj ją na bułkach, na grubość jaką lubisz, następnie wstaw do piekarnika na około 15 min. Wyjmij z piekarnika i posyp grubą warstwą sera. Wstaw do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Ważne aby go nie przypalić.

Ser do zapiekanek wybieraj taki, który dobrze się rozpuszcza i nie pali się w wysokich temperaturach.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Zapiekanki z pastą grzybową

Zapiekanki

Zapiekane bułeczki

Bułki zapiekane

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Sylwia
Zapiekanki z pieczarkami, to świetny pomysł na obiad, kolację, czy jedzenie na imprezę. Nie ma nic lepszego, od chrupiącej bułki, pysznych pieczarek i ciągnącego się sera.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Danie Kolacja, Obiad, Przekąski
Kuchnia polska
Porcje 4 szt.

Sprzęt

  • 1 malakser
  • 1 naczynie do zapiekania

Składniki
  

  • 4 szt. bułka paryska bagietka, półbagietka lub inna
  • 1 op. ser długodojrzewający tarty lub mozzarella, cheddar, mix serów do pizzy
  • 1 op. ketchup
  • 15 szt. listki bazylii

Pasta z pieczarek:

  • 400 g pieczarki
  • 2 łyżki parmezan
  • ½ szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • łyżeczki sól
  • ½ łyżeczki pieprz czarny
  • ¼ łyżeczki suszony czosnek
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na pastę przełóż do malaksera, zblenduj na gładko.
  • Bułki przetnij wzdłuż na pół, posmaruj pastę. Wstaw do piekarnika na około 15 min. Posyp serem, i ponownie piecz do rozpuszczenia się sera.
  • Przed podaniem polej ketchupem i posyp listkami bazylii.

Film z przygotowania:

  • Kroki
tagi bagietka, bulki, bułeczki z serem, parmezan, pieczarki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating