Lasagne bolognese

szczegóły:
Porcje
1szt
Czas przygotowania
20 godz.
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Sos bolognese:
- 500g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1/2 koncentratu
- 500ml passaty
- Szczypta cukru
- Zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- Sol i pieprz
- Papryka słodka
- Bazylia
- Suszona cebulka
- 1/2 kieliszka czerwonego wina( opcjonalnie)
- Beszamel:
- 3 czubate łyżki maki
- 20g masła
- Galka muszkatołowa
- Sol i pieprz
- 2 1/2-3 szkl. Mleka
- Dodatki:
- 1 op makaronu do lasagne
- 2 opakowania mozzarelli
Przygotowanie
- Cebule pokrój drobno. Łyżkę oleju rozgrzej na patelni, dodaj cebule, następnie smaż przez minute. Dodaj mięso i smaż przez 5 min, dodaj koncentrat i wino. Po 5 min. Dodaj pozostałe składniki. Smaż kolejne 10 min, sos ma się trochę zredukować.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, dokładnie zamieszaj. Zacznij stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszaj aby nie powstały grudki. Dodaj przyprawy. Beszamel ma być jak budyń.
- Warstwy: beszamel, makaron, mięso ser i tak do wykończenia składników. Górna warstwa to makaron i gruba warstwa beszamelu z mozzarella.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 45min. Piecz pod przykryciem.