Lasagne bolognese

Lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej. Jest to prosta i zapiekanka z makaronem i pysznym mięsem z dodatkiem kremowego beszamelu. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionego wina.
Pyszne warstwy
Ilość warstw uzależniona jest od naczynia w jakim zapiekasz lasagne. Nie ma tu żadnych zasad co do ilości.
Prostokątne płaty makaronu przekłada się ulubionym sosem– mięsnym, szpinakowym, warzywnym. Można dodać różne sery aby podkręcić jej smak ser jak ricottę parmezan, grana padano. Pomiędzy warstwy makaronu i sera daje się beszamel, delikatny, kremowy sos pachnący gałką muszkatołową.
Wierz posypuje się tartą mozzarellę, która po zapieczeniu tworzy pyszną, chrupiącą warstwę.
Składniki
Makaron- do lasagne używa się prostokątnych płatów makaronu. Można je kupić lub zrobić samodzielnie. W sklepie sa w wersji surowej lub suchej. Makaron suchy można wcześniej ugotować lub przełożyć suche płaty. W takiej wersji sos nie może być bardzo gęsty i wymaga dłuższego pieczenia pod przykryciem, aby maraton zmiękł.
Mięso – wieprzowo-wołowe lub wołowe. Wybieraj dobrej jakości.
Pomidory– mogą być surowe lub z puszki. Używa się też passaty pomidorowej, czyli gęstego sosu pomidorowego.
Dla podkręcenia smaku pomidorów dodaje się szczyptę cukru do sosu.
Długie gotowanie sosu daje lepszy smak potrawie.
Pamiętaj o świeżych ziołach, które poprawiają smak i nadają wspaniały aromat zapiekance.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Fasolka szparagowa z sosem bolognese
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Sprzęt
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 patelnia
- 1 garnek
Składniki
Sos bolognese:
- 500 g mięsa mielonego
- ½ szt. cebuli
- ½ słoika koncentratu 80g
- 500 ml passaty
- ¼ łyżeczki szczypta cukru
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 2 szt. ząbki czosnku
- ½ łyżeczki sól
- ½ łyżeczki papryka słodka
- ½ łyżeczki pieprz
- ⅓ łyżeczki bazylia
- ⅓ łyżeczki suszona cebulka
- ½ kieliszka czerwonego wina* może być kieliszek whisky* ( opcjonalnie)
Beszamel:
- 2 czubate łyżki maki
- 20 g masła
- ¼ łyżeczki gałka muszkatołowa
- ¼ łyżeczki sól
- ¼ łyżeczki pieprz
- 500 ml mleka
Dodatki:
- 1 op. makaronu do lasagne
- 2 op. mozzarelli tartej
- 1 op. tartego parmezanu
Przygotowanie
Mięso:
- Cebule i czosnek pokrój drobno. Łyżkę oleju rozgrzej na patelni, dodaj cebule i czosnek, następnie smaż przez minutę. Dodaj mięso i smaż przez 5 min, dodaj koncentrat i wino. Po 5 min. dodaj pozostałe składniki. Smaż na wolnym ogniu kolejne 60min, sos ma się trochę zredukować
Beszamel:
- Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, dokładnie zamieszaj. Zacznij stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszaj aby nie powstały grudki. Dodaj przyprawy. Beszamel ma być jak budyń.
Warstwy:
- Beszamel, makaron, mięso ser i tak do wykończenia składników. Górna warstwa to makaron i gruba warstwa beszamelu z mozzarella.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 45min. Piecz pod przykryciem.
Film:
- Przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!