Lasagne bolonese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese to klasyk. Każdy kocha jej smak i prostotę wykonania. Jest to prosta i zapiekanka z makaronem i pysznym mięsem z dodatkiem kremowego beszamelu. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionego wina.

Lasagne bolognese



Lasagne bolonese

szczegóły:

Porcje

1szt

Czas przygotowania

20 godz.

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Sos bolognese:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 koncentratu
  • 500ml passaty
  • Szczypta cukru
  • Zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • Sol i pieprz
  • Papryka słodka
  • Bazylia
  • Suszona cebulka
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina( opcjonalnie)
  • Beszamel:
  • 3 czubate łyżki maki
  • 20g masła
  • Galka muszkatołowa
  • Sol i pieprz
  • 2 1/2-3 szkl. Mleka
  • Dodatki:
  • 1 op makaronu do lasagne
  • 2 opakowania mozzarelli

Przygotowanie


 

  • Cebule pokrój drobno. Łyżkę oleju rozgrzej na patelni, dodaj cebule, następnie smaż przez minute. Dodaj mięso i smaż przez 5 min, dodaj koncentrat i wino. Po 5 min. Dodaj pozostałe składniki. Smaż kolejne 10 min, sos ma się trochę zredukować.
  • Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę, dokładnie zamieszaj. Zacznij stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszaj aby nie powstały grudki. Dodaj przyprawy. Beszamel ma być jak budyń.
  • Warstwy: beszamel, makaron, mięso ser i tak do wykończenia składników. Górna warstwa to makaron i gruba warstwa beszamelu z mozzarella.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 45min. Piecz pod przykryciem.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz