Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami pod plasterkami zarumienionych ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem



Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

szczegóły:

Porcje

1szt

Czas przygotowania

20 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 800 g filetu z łososia
  • 600 ml mleka (u mnie ryżowe)
  • 800 g ziemniaków
  • 40 g masła ( u mnie klarowane)
  • 200 g porów (białe i jasno zielone części)
  • 40 g mąki pszennej ( u mnie owsiana)
  • 200 g brokuła
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki roztopionego masła lub oliwy extra

Przygotowanie


Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

  • Z łososia odetnij skórę, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz delikatnie solą. Do garnka wlej mleko i włóż łososia. Zagotuj, przewróć na drugą stronę i zaraz odstawić z ognia. Rybę wyjmij z mleka, połóż na talerzyku i pokrój na mniejsze kawałki. Mleko zachowaj.
  • Ziemniaki obierz i włóż do garnka z chłodną wodą, dopraw solą i zagotuj. Gotuj przez około 3 – 4 minuty, następnie odcedź na sicie. Pokrój w cienkie plastry.
  • Beszamel:
  • Na patelni roztop masło, dodaj pokrojone na plasterki pory i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 – 4 minuty. Następnie wsyp mąkę i wymieszać. Wlej mleko (stopniowo, po pół szklanki) delikatnie mieszając.
  • Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody, gdyby sos stał się zbyt gęsty.
    Dodaj brokuła podzielonego na małe różyczki, odsączone kapary. Zawartość patelni dopraw solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj, po minucie gotowania odstaw z ognia.
  • Piekarnik nagrzej do 210 stopni
  • Dużą żaroodporną formę posmaruj kawałkiem masła, na dnie rozłóż łososia, wyłóż zawartość patelni, na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki posmaruj roztopionym masłem lub oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz bez przykrycia przez 25 minut, następnie 10 min z funkcja grilla aby zarumienić ziemniaki.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG