Ekspresowe ciacho filo z owocami

Ekspresowe ciacho filo z owocami

Filo to bardzo cienki i elastyczne ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Świetnie się sprawdza w słodkich i wytrawnych wypiekach.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
13/05/2021

Ekspresowe ciacho filo z owocami



Ekspresowe ciacho filo z owocami

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 5 płatów ciasta filo ( tortownica 24cm)
  • Mrożone jagody, maliny ( rozdrobnione)
  • Budyń waniliowy
  • Biala czekolada – starta na tarce
  • Masło klarowane rozpuszczone
  • Pistacje do posypania
  • Cukier trzcinowy
  • Orzechy włoskie mielone


Przygotowanie


* Płat ciasta posmaruj masłem, posyp cukrem, orzechami , czekolada i owocami wymieszanymi z budyniem, zwiń w rulon.
* Następnie zwiń go w kształt ślimaka i ułóż na środku okrągłej blachy do pieczenia. Kolejny przygotuj w taki sam sposób, następnie owiń nim pierwszy rulon. Postępuj tak samo z kolejnymi płatami. Maja być ciasno ułożone.
* Posmaruj masłem, posyp pistacjami i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180’C) na około 20 min.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG