Pieczone ziemniaki z parmezanem
Pieczone ziemniaki z parmezanem, to pomysł na pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.
Pieczone ziemniaki z parmezanem, są bardzo aromatyczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pieczone są w maśle, z przyprawami i dużej ilości parmezanu. Na pewno nie są fit 🙂 Jednak warto je zrobić, aby zaskoczyć rodzinę fajna przekąską.
Przygotowanie
Ziemianki wybieraj małe, podobnej wielkości. Przekrój wzdłuż i ponacinaj w kratkę. W naczyniu układasz nacięciem do dołu.
Przyprawy dodaj takie jak lubisz. Najczęściej do ziemniaków używam sól, pieprz, harrisę, kurkumę, czosnek, przyprawy do ziemniaków, słodką paprykę.
Parmezan- użyj taki, jaki lubisz. U mnie Parmigiano Reggiano.
Masło– może być klasyczne lub klarowane. Rozpuść, przelej do formy i wymieszaj z przyprawami i parmezanem.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sałatka ziemniaczana z chorizo i fasolką szparagową
Tortille ziemniaczane z szarpanym kurczakiem
Sprzęt
- 1 forma do pieczenia
- 1 mały garnuszek
- 1 pędzelek
- 1 nóż
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przetnij wzdłuż i ponacinaj w kratkę.
- Masło rozpuść, przelej do formy do pieczenia, dodaj przyprawy i parmezan. Wymieszaj.
- Ułóż ziemniaki na maśle, ponacinaną częścią do dołu. Masłem posmaruj ziemniaki i posyp parmezanem.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200'C, na około 30 min.
Przygotowanie:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!