Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem, to pomysł na pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem, to pomysł na pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Pieczone ziemniaki z parmezanem, są bardzo aromatyczne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Pieczone są w maśle, z przyprawami i dużej ilości parmezanu. Na pewno nie są fit 🙂 Jednak warto je zrobić, aby zaskoczyć rodzinę fajna przekąską.

Przygotowanie

Ziemianki wybieraj małe, podobnej wielkości. Przekrój wzdłuż i ponacinaj w kratkę. W naczyniu układasz nacięciem do dołu.

Przyprawy dodaj takie jak lubisz. Najczęściej do ziemniaków używam sól, pieprz, harrisę, kurkumę, czosnek, przyprawy do ziemniaków, słodką paprykę.

Parmezan- użyj taki, jaki lubisz. U mnie Parmigiano Reggiano.

Masło– może być klasyczne lub klarowane. Rozpuść, przelej do formy i wymieszaj z przyprawami i parmezanem.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Ziemniaki Hasselback

Kotlety z dorsza i ziemniaków

Ziemniaki z chorizo

Sałatka ziemniaczana z chorizo i fasolką szparagową

Tortille ziemniaczane z szarpanym kurczakiem

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem, to pomysł na pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pieczone ziemniaki z parmezanem
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Danie główne, Kolacja, Obiad, Przekąski
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia
  • 1 mały garnuszek
  • 1 pędzelek
  • 1 nóż

Składniki
  

  • 9 szt. małe ziemniaki
  • 50 g masła
  • 4 łyżki parmezan
  • ¼ łyżeczki przyprawa do ziemniaków
  • ¼ łyżeczki czosnek
  • ¼ łyżeczki pieprz
  • ¼ łyżeczki sól
  • ¼ łyżeczki harrisa
  • ¼ łyżeczki kurkuma

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przetnij wzdłuż i ponacinaj w kratkę.
  • Masło rozpuść, przelej do formy do pieczenia, dodaj przyprawy i parmezan. Wymieszaj.
  • Ułóż ziemniaki na maśle, ponacinaną częścią do dołu. Masłem posmaruj ziemniaki i posyp parmezanem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200'C, na około 30 min.

Przygotowanie:

  • Kroki:
tagi parmezan, ziemniaki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!