Grzybek

Grzybek

Grzybek, to pomysł na pyszne i sycące śniadanie, które przygotujesz w 10 minut.

Grzybek

Grzybek

Grzybek, to pomysł na pyszne i sycące śniadanie, które przygotujesz w 10 minut. Grzybki przypominają omlety, są równie smaczne, puszyste i łatwe w przygotowaniu.

Różnica między grzybkiem a omletem jest przygotowanie. Do grzybka nie dodaje się ubitych białek. Wystarczy wymieszać składniki i mocno napowietrzyć masę. Smaży się je na oleju, na średnim ogniu aby się nie przypalił i ładnie wyrósł. Jest puszysty, delikatnie słodki i rozpływa się w ustach.

Grzybek nie wymaga wielu dodatków, wystarczy cukier puder, lub ulubiony domowy dżem.

Świętnie się sprawdzi na śniadanie, do pudełka do pracy lub jako wieczorna przekąska dla małych i dużych.

Przygotowanie


Wszystkie składniki przełóż do miski i zacznij mieszać trzepaczką. Ważne jest długie i energiczne mieszanie aby napowietrzyć masę.

Masa na grzybek przypomina masę na naleśniki, jest lejąca ale gęsta, musi być gładka.

Najlepiej smażyć na oleju, na średnim ogniu, aby grzybek się nie przypalił i zdążył urosnąć.

Porcja na 1 osobę jest przygotowywana z 2 jajek.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Omlet z rabarbarem

Omlet owsiany z karmelizowanymi jabłkami

Omlet czekoladowy

Omlet z cukinią i śliwkami

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Grzybek

Grzybek. to pomysł na pyszne śniadanie, które przygotujesz w 10 minut. Grzybki przypominają omlety, są równie smaczne, puszyste i łatwe w przygotowaniu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Grzybek
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Danie Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 trzepaczka spiralna
  • 1 patelnia 17 cm

Składniki
  

  • 1 szkl. mąki
  • szkl. wody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szt. duże jajka
  • 1 szt. olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby napowietrzyć masę.
  • Olej rozgrzej na patelni, następnie wylej ½masy. Smaż około 2 min, na średnim ogniu. Jak spód się zarumieni, odwróć placek i smaż około minuty.
  • Przed podaniem posyp cukrem. Świetnie smakuje z domowymi dżemami i konfiturami.

Film z przygotowania:

  • Kroki
tagi grzybek, jajka, naleśnik, omlet
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!