Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka to tradycyjna zupa z centralnej Polski. Jest tania bo, przygotujesz ją z podstawowych składników jak: ziemniaki, włoszczyzna.

Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka to tradycyjna zupa z centralnej Polski. Jest tania bo, przygotujesz ją z podstawowych składników jak: ziemniaki, włoszczyzna.

Zalewajka to tania i bardzo aromatyczna zupa, doskonała na chłodne jesienno-zimowe dni. Przygotujesz ją z podstawowych składników jak: ziemniaki, marchew, pietruszka, skwarki z cebuli ( wersja wegetariańska) i smażona kiełbasa. Smaku i aromatu daje zakwas pszenny.

Najlepszy jest domowy, dlatego warto przygotować go wcześniej aby móc przygotowywać zupy, barszcz, czy żur.

Zupa wychodzi gęsta, pełna smaków i doskonale rozgrzewa.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Zakwas pszenny na barszcz biały

Zupa szczawiowa

Zupa meksykańska

Zupa ogórkowa

Zupa z czerwoną soczewica

Zupa rybna

Zupa kwaśnica

Zalewajka

Zalewajka to tradycyjna zupa z centralnej Polski. Jest tania bo, przygotujesz ją z podstawowych składników jak: ziemniaki, włoszczyzna.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Zalewajka
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 garnek 3l
  • 1 patelnia

Składniki
  

  • 2 l wody
  • 3 szt. marchew
  • 2 szt. pietruszka
  • 1 szt. cebula
  • 400 g ziemniaków
  • ½ łyżki sól
  • ½ łyżki pieprz
  • ½ łyżki majeranek
  • 3 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziele ang.
  • 300 g kiełbasy cienkiej
  • 400 ml. zakwas na żurek pszenny

Przygotowanie

  • Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, usmaż.
  • Warzywa obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki (bez zakwasu), gotuj około 20 min. Warzywa mają być miękkie.
  • Dodaj zakwas, wymieszaj, gotuj 2-3 min., cały czas mieszaj. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.

Film z przygotowania:

  • Kroki:
tagi zakwas na żurek, zakwas pszenny, zalewajka, zupa
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!