Zupa kwaśnica

Zupa kwaśnica

Zupa kwaśnica. Moja wersja tradycyjnej góralskiej zupy. Gęsta od mięska i kapusty, kwaśna i bardzo aromatyczna.

Zupa kwaśnica

Zupa kwaśnica. Moja wersja tradycyjnej góralskiej zupy. Gęsta od mięska i kapusty, kwaśna i bardzo aromatyczna.



Zupa kwaśnica

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

50 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 1/2-2 l bulionu
  • 2 marchewki
  • pietruszka korzeń +natka
  • kawałek selera i pora
  • gałązka lubczyku
  • sol, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, liściem surowe, ziele ang., majeranek
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 słoika kapusty (900ml)
  • 3 pałki z kurczaka z bulionu
  • boczek wędzony – 350g
  • koperek
  • 2 łyżki koncentratu

Przygotowanie


  • Pokrojona cebule i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone warzywa, po 2 min, rozdrobnione pałki kurczaka i pokrojony boczek. Smaż przez chwilkę.
  • Dodaj bulion i pozostałe składniki z wyjątkiem kapusty.
  • Gotuj przez 15 min, dodaj kapustę i gotuj kolejne 30min. Kapusta ma być miękka.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *