ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Pyszne i proste w wykonaniu.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, to kolejna odsłona tego pysznego i prostego ciasta.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga użycia sprzętów ( jak nie masz lub nie chcesz użyć). Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne od oleju i masła. Długo utrzymuje świeżość.

W zależności od sezonu możesz zmieniać owoce. Jak nie masz dostępu do świeżych owoców, to możesz użyć mrożone.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami świetnie się sprawdzi o każdej porze i na rożne okazje. Jest świetnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. To pyszny deser, który umili jesienne podwieczorki.

Zobacz również

Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno ( jogurtowiec) z brzoskwiniami, na herbatnikach. Prosty i ekspresowy deser, który z łatwością przygotujesz w domu.
Sprawdź przepis
sernik na zimno z brzoskwiniami

Jogurtowe bez zakalca? To bardzo proste:

Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały.

Składniki odmierzaj i postępuj zgodnie z opisem.

Ciasto jogurtowe wyjdzie wilgotne i puszyste, bez zakalca. Wilgoć zapewnia olej, a masło nadaje super maślany smak.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z brzoskwiniami:

1.Zacznij od ukręcenia jajek z cukrem. Trwa to kilka minut. Masa ma być gęsta, lśniąca i dobrze napowietrzona.

2. Następnie dodaj mokre składniki: olej rzepakowy, rozpuszczone masło, jogurt grecki, wanilię. Delikatnie wymieszaj aby połączyć składniki.

3. Kolejny etap to dodanie mąki i proszku do pieczenia. Ponownie wymieszaj aby połączyć składniki.

4. Masę przełóż do formy, na wierzch wyłóż owoce.

Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Proste i pyszne ciasto z sezonowymi owocami
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1 forma 22-24 cm

Składniki
  

  • 3 szt. jajka
  • szkl. cukru
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 60 g masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 430 g mąki
  • 1 szt. sok z cytryny + skórka

Dodatki

  • 4-5 szt brzoskwinie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 2 łyzki płatków migdałowych

Lukier

  • ¼ szkl. cukier puder, sok z cytryny do regulowania gęstości

Przygotowanie

  • Ważne: składniki musza mieć temperaturę pokojową.

  • Rozgrzej piekarnik do 180'c.
  • Masło rozpuść, ostudź. Jajka ukręć z cukrem na puszysta masą. Dodaj olej, masło, jogurt, delikatnie wymieszaj. W czasie mieszania dodaj wanilie. Następnie dodaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj aby połączyć składniki.

  • Brzoskwinie przekrój na ćwiartki obsyp mąka lub budyniem.
  • Masę przełóż do formy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzch wyłóż brzoskwinie,, posyp płatkami migdałowymi.

  • Piecz 40 min. w 180'C.
tagi brzoskwinie, ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!