Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, to kolejna odsłona tego pysznego i prostego ciasta.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga użycia sprzętów ( jak nie masz lub nie chcesz użyć). Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne od oleju i masła. Długo utrzymuje świeżość.
W zależności od sezonu możesz zmieniać owoce. Jak nie masz dostępu do świeżych owoców, to możesz użyć mrożone.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami świetnie się sprawdzi o każdej porze i na rożne okazje. Jest świetnym dodatkiem do kawy, czy herbaty. To pyszny deser, który umili jesienne podwieczorki.
Jogurtowe bez zakalca? To bardzo proste:
Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały.
Składniki odmierzaj i postępuj zgodnie z opisem.
Ciasto jogurtowe wyjdzie wilgotne i puszyste, bez zakalca. Wilgoć zapewnia olej, a masło nadaje super maślany smak.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z brzoskwiniami:
1.Zacznij od ukręcenia jajek z cukrem. Trwa to kilka minut. Masa ma być gęsta, lśniąca i dobrze napowietrzona.
2. Następnie dodaj mokre składniki: olej rzepakowy, rozpuszczone masło, jogurt grecki, wanilię. Delikatnie wymieszaj aby połączyć składniki.
3. Kolejny etap to dodanie mąki i proszku do pieczenia. Ponownie wymieszaj aby połączyć składniki.
4. Masę przełóż do formy, na wierzch wyłóż owoce.
Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 robot z misą
- 1 forma 22-24 cm
Składniki
- 3 szt. jajka
- ⅔ szkl. cukru
- 150 g gęstego jogurtu greckiego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 60 g masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 430 g mąki
- 1 szt. sok z cytryny + skórka
Dodatki
- 4-5 szt brzoskwinie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- 2 łyzki płatków migdałowych
Lukier
- ¼ szkl. cukier puder, sok z cytryny do regulowania gęstości
Przygotowanie
- Ważne: składniki musza mieć temperaturę pokojową.
- Rozgrzej piekarnik do 180'c.
- Masło rozpuść, ostudź. Jajka ukręć z cukrem na puszysta masą. Dodaj olej, masło, jogurt, delikatnie wymieszaj. W czasie mieszania dodaj wanilie. Następnie dodaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj aby połączyć składniki.
- Brzoskwinie przekrój na ćwiartki obsyp mąka lub budyniem.
- Masę przełóż do formy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzch wyłóż brzoskwinie,, posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz 40 min. w 180'C.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!