Burrata board z figami

Burrata board z figami

Burrata board, czyli burrata serwowana ze skąpaną w miodzie i cynamonie figą i orzechami.

Burrata board z figami

Czyli burrata serwowana ze skąpaną w miodzie i cynamonie figą i orzechami.

Burrata board, to pomysł na pyszne śniadanie, kolacje, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników .

Wystarczy mniej niż 10 minut aby ją przygotować:

Na patelni rozpuść miód, dodaj firgi cynamon i orzechy, smaż minutę. Następnie na talerzu rozłóż poszarpaną burratę i dodaj usmażone figi, całość polej miodem i dodaj orzechy.

Podaj z podpieczoną bagietką.

Zobacz również

Ciabatta z burratą i pieczarkami
Ciabatta z Burratą i pieczarkami, to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.
Sprawdź przepis
Ciabatta z burratą i pieczarkami

Burrata, co to jest?

 

To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.

Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.

Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).

Burrata board z figami

Burrata board, czyli burrata serwowana ze skąpaną w miodzie i cynamonie figą i orzechami.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Burrata board z figami
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Obiad
Kuchnia Italian
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 1 duży talerz

Składniki
  

  • 1 szt. Burrata
  • 1 szt. figi / 2 figs
  • 1 łyżeczka cynamonu / 1/2 tsp cinnamon
  • 1 łyżka miodu /1 tbsp honey
  • ½ łyżeczki masła klarowanego / 1/2 tbsp clarified butter
  • 1 szt. orzechy włoskie / 10 pc walnuts
  • 1 szt. Rukola / arugula

Przygotowanie

  • Figi pokrój, smaż przez 1 min. z dodatkiem masła, miodu, cynamonu i orzechów.
    Cut the figs and fry for 1 minute. with butter, honey, cinnamon and walnuts.
tagi burrata, figi, orzechy włoskie

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!