Sałatka z burratą i czerwoną pomarańczą
Pyszna i aromatyczna sałatka z burratą i soczystą czerwoną pomarańczą. Sprawdzi się na co dzień, do pudełeczka do pracy, jak i na imprezy. Sezon na czerwone pomarańcze jest krótki, dlatego trzeba go dobrze wykorzystać.
Dodaj ją do słodkich śniadań : owsianka, gofry , sałatek, przygotuj z nich koktajle, soki czy zajadaj się nimi jako zdrową przekąskę.
Sałatkę z burratą i czerwoną pomarańczą przygotujesz w 10 min, nie potrzebujesz sprzętów aby ją przygotować. Wystarczy deska do krojenia, nóż, duży płaski talerz i miseczka na sos. Połączenie burraty i soczystych słodkich owoców z chrupiącą sałatą i pestkami to pyszny mix smaków i aromatów.
Czerwone pomarańcze…
Pochodzą z Sycylii, dojrzewają zimą i wczesną wiosną, gdy na Sycylii panuje wilgotny, lecz ciepły klimat. Dzięki temu sycylijskie pomarańcze na zewnątrz są pomarańczowe, a w środku miąższ jest krwisto-czerwony, soczysty i słodki w smaku. Niezwykle bogaty w witaminę C.
Burrata, co to jest?
To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.
Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.
Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Makaron z pomidorami i burratą
Waniliowe gofry z kremem kokosowym
Sprzęt
- 1 miseczka
- 1 duży talerz
Składniki
- ½ opakowania mix sałat młode liście
- 2 szt. czerwone pomarańcze
- 1 szt. burrata
- 10 szt. pomidorki rzymskie
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos miodowo-musztardowy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- ⅓ szkl. oleju z wiesiołka lub oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli, pieprzu i suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie
- Składniki na sos wymieszaj.
- Pestki upraż na suchej patelni, pistacje posiekaj.
- Na talerz wyłóż sałatę, pokrojone w plastry pomarańcze, dodaj pomidorki. Burrate rozerwij na mniejsze kawałki i rozłóż na talerzu, posyp pistacjami, uprażonymi pestkami. Na koniec polej wszystko sosem.
Film:
- Przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!