Sałatka z burratą i owocami
Sałatka z burratą i owocami. Słodko-kwaśna z dodatkiem pysznych sezonowych owoców i warzyw. Eksplozja smaków i zapachów na talerzu. Jest to propozycja na danie na każdą porę dnia czy okazje. Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Burrata, co to jest?
To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.
Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.
Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).
Dodatki do sałatki
Kieruj się sezonem i wybieraj świeże owoce i warzywa:
Gruszki- dowolna odmiana, mogą być dodawane na surowo lub delikatnie grillowane.
Figi- świetnie sie sprawdzą na ciepło, dodatek miodu super podkręca ich smak.
Brzoskwinie- soczyste owoce są doskonałe na zimno i na ciepło. Do sałatki możesz dodać w obu wersjach aby urozmaicić strukturę dodatków.
Orzechy i pestki – dodaj te, które lubisz. Warto je wcześniej uprażyć na patelni aby były bardziej chrupiące i miały wspaniały zapach i smak.
Inne przepisy, które mogą Cie zainteresowac:
Sałatka z burratą i pomidorami
Tosty z serkiem kozim i karmelizowanymi figami
Sprzęt
- 1 duży talerz
- 1 miseczka
- 1 patelnia grillowa
- 1 mała patelnia
Składniki
- 1 op. Mix sała
- 1 szt. burrata
- 1 szt. pomidor malinowy
- ½ szt gruszki
- ½ szt brzoskwini
- 1 szt figa
- ½ szt cebuli czerwonej
- 1 szt śliwka
- ¼ szkl. orzechy włoskie
- ¼ szkl. pestki dyni
- 1 łyżka pestki granata
- 1 łyżka masło klarowane
- ¼ łyżeczki papryka słodka
Dressing:
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- ½ łyżki miodu z mniszka
- 1 łyżka musztardy
- ¼ łyżeczki sól
- ¼ łyżeczki pieprz
Przygotowanie
- Gruszkę przekrój na pół, wytnij gniazdo z pestkami i usmaż na patelni grillowej razem z pestkami dyni.
- Figi smaż przez minutę ma maśle, następnie dodaj miód. Smaż kolejne 0,5 minuty. Składniki na sos dokładnie wymieszaj.
- Brzoskwinię, gruszkę, cebule pokrój w cienkie plastry.
- Wszystkie składniki przełóż na talerz polej sosem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!