Ciabatta z burratą i pieczarkami

Ciabatta z Burratą i pieczarkami

Ciabatta z Burratą i pieczarkami, to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.

Ciabatta z Burratą i pieczarkami

Ciabatta z burratą i pieczarkami

Ciabatta z Burratą i pieczarkami, to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.

Chrupiąca bułka pachnąca czosnkiem, kremowy ser i aromatyczne pieczarki to przepis na doskonałe śniadanie, kolację lub przekąskę na imprezę. To szybkie jedzenie, które z łatwością przygotujesz.

Ciabatta to włoska, płaska, prostokątna, duża bułka. Jest doskonała do przygotowania kanapek na ciepło lub zimno. Po upieczeniu jest chrupiąca na wierzchu a środek pozostaje przyjemnie miękki.

Jak nie masz ciabatty to możesz użyć dowolnego ulubionego pieczywa. Wystarczy je usmażyć dodać burratę i pieczarki.


Burrata, co to jest?


To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.

Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sałatka z burratą

Burrata board

Makaron z pomidorami i burratą

Burrata pasta

Sałatka z burratą i owocami

Ciabatta z burratą i pieczarkami

Ciabatta z Burratą i pieczarkami, to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciabatta z burratą i pieczarkami
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 patelnia

Składniki
  

  • 1 szt burrata
  • 1 szt. ciabatta
  • 2 szt. ząbki pieczonego czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • 1 łyżka olej z wiesiołka

Pieczarki

  • 5 szt duże pieczarki
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 szczypta soli
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki pieprz
  • ¼ łyżeczki czosnek suszony
  • ¼ łyżeczki harrisa
  • ¼ łyżeczki suszona cebula
  • ¼ łyżeczki pomidory suszone z bazylią
  • ½ łyżeczki czosnek liofilizowany
  • 1 szczypta cukru

Przygotowanie

  • Pieczarki obierz, pokrój w plastry, dodaj pozostałe składniki. Smaż aż będą miękkie i delikatnie zarumienione.
  • Ciabatte przetnij, posmaruj pieczonym czosnkiem i polej oliwą. Usmaż na patelni grillowej.
  • Na usmażoną ciabbatę wyłóż burratę, na to pieczarki, posyp natką i polej olejem z wiesiołka.

Film

  • przygotowanie
tagi burrata, ciabatta, pieczarki, śniadanie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!