Ciabatta z Burratą i pieczarkami

Ciabatta z Burratą i pieczarkami, to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację.
Chrupiąca bułka pachnąca czosnkiem, kremowy ser i aromatyczne pieczarki to przepis na doskonałe śniadanie, kolację lub przekąskę na imprezę. To szybkie jedzenie, które z łatwością przygotujesz.
Ciabatta to włoska, płaska, prostokątna, duża bułka. Jest doskonała do przygotowania kanapek na ciepło lub zimno. Po upieczeniu jest chrupiąca na wierzchu a środek pozostaje przyjemnie miękki.
Jak nie masz ciabatty to możesz użyć dowolnego ulubionego pieczywa. Wystarczy je usmażyć dodać burratę i pieczarki.
Burrata, co to jest?
To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.
Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Makaron z pomidorami i burratą

Sprzęt
- 1 patelnia
Składniki
- 1 szt burrata
- 1 szt. ciabatta
- 2 szt. ząbki pieczonego czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka natki z pietruszki
- 1 łyżka olej z wiesiołka
Pieczarki
- 5 szt duże pieczarki
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 szczypta soli
- ¼ łyżeczki oregano
- ¼ łyżeczki pieprz
- ¼ łyżeczki czosnek suszony
- ¼ łyżeczki harrisa
- ¼ łyżeczki suszona cebula
- ¼ łyżeczki pomidory suszone z bazylią
- ½ łyżeczki czosnek liofilizowany
- 1 szczypta cukru
Przygotowanie
- Pieczarki obierz, pokrój w plastry, dodaj pozostałe składniki. Smaż aż będą miękkie i delikatnie zarumienione.
- Ciabatte przetnij, posmaruj pieczonym czosnkiem i polej oliwą. Usmaż na patelni grillowej.
- Na usmażoną ciabbatę wyłóż burratę, na to pieczarki, posyp natką i polej olejem z wiesiołka.
Film
- przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!