

Sałatka Cobb, to klasyk kuchni amerykańskiej. Jest kolorowa, pełna smaków i aromatu.
Powstała na w latach 30-tych XX wieku w Hollywoodzkiej restauracji The Brown Derby. Znają i lubią ją wszyscy. Świetnie się sprawdza na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.
Danie jest sycące, pełne różnych składników i smaków, spokojnie może być samodzielnym obiadem lub kolacja.
Sałatka jest dla każdego, zachwyci mięsożerców, jak i osoby, które lubią dużo warzyw w potrawach. Podstawą sałatki Cobb jest sałata, soczyste pomidorki, ser lazur lub gorgonzola, cebula czerwona, świeże lub konserwowe ogórki, jajko i awokado. Składniki można dowolnie mieszać i używać tych, które akurat masz w lodówce.
Sałatka ładnie się prezentuje jak wszystkie składniki są ułożone w równe rządki. Przed podaniem polewa się ją dressingiem i miesza. Na co dzień można od razu wymieszać, dzięki temu składniki się bardziej przegryzą i sałatka będzie smaczniejsza.
Do tej sałatki świetnie się sprawdzi sos miodowo musztardowy lub jogurtowy.
Sos miodowo musztardowy: oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, musztarda ( francuska lub dijon), sól, pieprz, miód.
Sos jogurtowy: jogurt naturalny, majonez, ogórek konserwowy, koperek, czosnek surowy, sól, pieprz
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sałatka makaronowa z szarpaną piersią z kurczaka
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!