Sałatka Cobb

sałatka cobb

Sałatka Cobb, to klasyk kuchni amerykańskiej. Jest kolorowa, pełna smaków i aromatu.

Powstała na w latach 30-tych XX wieku w Hollywoodzkiej restauracji The Brown Derby. Znają i lubią ją wszyscy. Świetnie się sprawdza na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.
Danie jest sycące, pełne różnych składników i smaków, spokojnie może być samodzielnym obiadem lub kolacja.

Sałatka jest dla każdego, zachwyci mięsożerców, jak i osoby, które lubią dużo warzyw w potrawach. Podstawą sałatki Cobb jest sałata, soczyste pomidorki, ser lazur lub gorgonzola, cebula czerwona, świeże lub konserwowe ogórki, jajko i awokado. Składniki można dowolnie mieszać i używać tych, które akurat masz w lodówce.

Sałatka ładnie się prezentuje jak wszystkie składniki są ułożone w równe rządki. Przed podaniem polewa się ją dressingiem i miesza. Na co dzień można od razu wymieszać, dzięki temu składniki się bardziej przegryzą i sałatka będzie smaczniejsza.


Jaki dressing do sałatki

Do tej sałatki świetnie się sprawdzi sos miodowo musztardowy lub jogurtowy.

Sos miodowo musztardowy: oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, musztarda ( francuska lub dijon), sól, pieprz, miód.
Sos jogurtowy: jogurt naturalny, majonez, ogórek konserwowy, koperek, czosnek surowy, sól, pieprz

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sałatka z burratą

Sałatka makaronowa z szarpaną piersią z kurczaka

Sałatka burrito

Sałatka na ciepło

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb, to klasyk kuchni amerykańskiej. Jest kolorowa, pełna smaków i aromatu.
a7fee60f44f94f102d5d1d360e0fb4740a7a00ee74fe3d1d181a1e5b30f67022?s=30&d=mm&r=gSylwia
sałatka cobb
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 15 minuty
Danie Sałatka
Kuchnia American
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 patelnia
  • 1 duży talerz
  • 1 mała miseczka
  • 1 deska do krojenia

Składniki
  

  • ½ szt. sałata lodowa
  • 1 małe op. pomidorków rzymskich/ koktajlowych
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 szt. ogórek konserwowy lub surowy
  • ½ op. sera Gorgonzola
  • 6 szt. plastry surowego boczku
  • 2 szt. jajka
  • 1 szt. pierś z kurczaka
  • ¼ łyżeczki przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Sos:

  • 1 szt. ogórek konserwowy
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • ½ op. mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • ¼ łyżeczki koperku

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka zamarynuj w przyprawach. Zawiń w papier do pieczenia i usmaż na suchej patelni.
  • Boczek usmaż na patelni, ma być chrupiący.
  • Sałatę pokrój drobno, cebulę, ogórka w plastry, pomidorki przekrój na poł.
  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz, przekrój na ćwiartki.
  • Składniki na sos wymieszaj.
  • Na talerz wyłóż sałatę, na której wyłóż pozostałe składniki. Polej sosem.
tagi boczek, cobb, Gorgonzola, pierś z kurczaka, pomidorki rzymskie, sałata lodowa, sałatka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG