Pianka

Pianka, to ekspresowy deser, który przygotujesz z 2 składników.
Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Wystarczy rozpuścić galaretkę i po przestudzeniu ubić na piankę. Od razu ubijam na najwyższych obrotach. Czas będzie uzależniony od mocy miksera.
Pianka jest stabilna ale nie nadaje się do przekładania ciężkich ciast. Można ją przygotować w pucharkach, lub pokroić w kostkę.
Świeża pianka ( po 2-3 godzinach w lodówce) będzie się troszeczkę kleić, po nocy spędzonej w lodówce jest bardziej zwarta.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 małą forma prostokątna
- 1 miseczka
Składniki
- 1 szt. dowolna galaretka
- 100-125 ml wrzątku ½szkl.
Przygotowanie
- Galaretkę zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj. Zimna galaretkę ukręć na puszystą piankę. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny a najlepiej na cała noc.
Film:
- Przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!