pleśniak

Pleśniak

Pleśniak, nazywany też skubańcem, to tradycyjne ciasto kruche przełożone dżemem z czarnej porzeczki, bezową pianka i dużą ilością kruszonki na wierzchu.

Pleśniak

pleśniak

Pleśniak, nazywany też skubańcem, to tradycyjne ciasto kruche przełożone dżemem z czarnej porzeczki, bezową pianka i dużą ilością kruszonki na wierzchu.

Smak dzieciństwa

Ciasto pleśniak to smak dzieciństwa, Mama często nam go piekła. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. nie wymaga wielu składników i specjalistycznych sprzętów. Pleśniak składa się z pysznych warstw jasnego i ciemnego ciasta kruchego, warstwy słodko-kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki, pianki bezowej i kruszonki na górze.
Ciasto kusi wyglądem i zachwyca smakiem. Sprawdzi się na różne okazje.

Jeżeli nie lubisz dżemu z porzeczki możesz użyć innego ulubionego kwaśnego dżemu, najlepiej domowego.


Jak przygotować idealne kruche


Wybierz dobrej jakości składniki i odmierz proporcje. Ważne aby nie ogrzewać ciasta, wystarczy połączyć składniki i porządnie je schłodzić. Ciasto kruche z tego przepisu nie będzie twarde, jest delikatne, maślane i pięknie pachnie wanilia.

Do kruchego użyj masła min. 82%
Żółtka od szczęśliwych kurek
Mąka- użyłam poznańskiej, użyj taką jak lubisz
Śmietana 18% lub 12%- nawilża ciasto i laczy składniki

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Kruche ciasto ze śliwkami

Gęsie łapki

Rogaliki z czekoladą

Sernik z makiem

Pleśniak

Pleśniak, nazywany też skubańcem, to tradycyjne ciasto kruche przełożone dżemem z czarnej porzeczki, bezową pianka i dużą ilością kruszonki na wierzchu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
pleśniak
Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania 40 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 25x21cm
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

Kruche:

  • 5 szt. żółtek
  • 380 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao

Beza:

  • 5 szt. białek muszą mieć temp. pokojową
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru
  • łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatki:

  • 1 słoik dżem z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania

Przygotowanie

Kruche:

  • Mąkę, żółtka, masło, proszek, cukier, wanilie i śmietanę przełóż do misy i wymieszaj. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do zamrażalki lub lodówki.
  • Formę 25x21cm do pieczenia wyłóż papierem, następnie wyłóż część białego ciasta wyrównaj ( możesz je zetrzeć i równo rozłożyć). Ciasto posmaruj dżemem z czarnej porzeczki.

Beza:

  • Do białek dodaj sól, zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Po minucie zacznij dodawać partiami cukier. Ubijaj białka na sztywną piane ( zajmie to około 10 min.), na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • Wyłóż białka na dżem, wyrównaj.
  • Na białka zetrzyj jasne ciasto.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 40 min. Ciasto ma być ładnie zarumienione. Ostudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem.

Film

  • kroki:
tagi ciasteczka kruche, ciasto kruche, czarna porzeczka, dzem z czarnej porzeczki, pleśniak
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!