Pleśniak
Pleśniak, nazywany też skubańcem, to tradycyjne ciasto kruche przełożone dżemem z czarnej porzeczki, bezową pianka i dużą ilością kruszonki na wierzchu.
Smak dzieciństwa
Ciasto pleśniak to smak dzieciństwa, Mama często nam go piekła. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. nie wymaga wielu składników i specjalistycznych sprzętów. Pleśniak składa się z pysznych warstw jasnego i ciemnego ciasta kruchego, warstwy słodko-kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki, pianki bezowej i kruszonki na górze.
Ciasto kusi wyglądem i zachwyca smakiem. Sprawdzi się na różne okazje.
Jeżeli nie lubisz dżemu z porzeczki możesz użyć innego ulubionego kwaśnego dżemu, najlepiej domowego.
Jak przygotować idealne kruche
Wybierz dobrej jakości składniki i odmierz proporcje. Ważne aby nie ogrzewać ciasta, wystarczy połączyć składniki i porządnie je schłodzić. Ciasto kruche z tego przepisu nie będzie twarde, jest delikatne, maślane i pięknie pachnie wanilia.
Do kruchego użyj masła min. 82%
Żółtka od szczęśliwych kurek
Mąka- użyłam poznańskiej, użyj taką jak lubisz
Śmietana 18% lub 12%- nawilża ciasto i laczy składniki
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 forma 25x21cm
- 1 mikser z misą
Składniki
Kruche:
- 5 szt. żółtek
- 380 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g cukru
- ½ łyżeczki wanilii
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
Beza:
- 5 szt. białek muszą mieć temp. pokojową
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatki:
- 1 słoik dżem z czarnej porzeczki
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
Przygotowanie
Kruche:
- Mąkę, żółtka, masło, proszek, cukier, wanilie i śmietanę przełóż do misy i wymieszaj. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do zamrażalki lub lodówki.
- Formę 25x21cm do pieczenia wyłóż papierem, następnie wyłóż część białego ciasta wyrównaj ( możesz je zetrzeć i równo rozłożyć). Ciasto posmaruj dżemem z czarnej porzeczki.
Beza:
- Do białek dodaj sól, zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Po minucie zacznij dodawać partiami cukier. Ubijaj białka na sztywną piane ( zajmie to około 10 min.), na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Wyłóż białka na dżem, wyrównaj.
- Na białka zetrzyj jasne ciasto.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 40 min. Ciasto ma być ładnie zarumienione. Ostudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem.
Film
- kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!