Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą z ciasta drożdżowego. Delikatnie kruche rogaliki, wypełnione pyszną czekoladą, to pyszna słodka przekąska, która sprawdzi się na różne okazje.

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą z ciasta drożdżowego. Delikatnie kruche rogaliki, wypełnione pyszną czekoladą, to pyszna słodka przekąska, która sprawdzi się na różne okazje.

Rogaliki z czekoladą przygotowane są z ciasta Topielec, które wyrasta w wodzie. Tak przygotowane ciasto długo pozostaje świeże i miękkie.
Przepis na to Topielec pochodzi ze starego zeszytu Mamy, jest to sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi.

Małe rogaliki nadziane pyszną czekoladą, będą pyszną słodką przekąską. Proste i szybkie w wykonaniu, możesz zrobić je z dziećmi lub ze znajomymi. Przygotowanie rogali to super zabawa, więc miło spędzicie czas.

Rogaliki z czekoladą- przygotowanie


Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i wymaga kilku kroków:

1. Wyrabiamy ciasto bez dodatku cukru i wanilii.
2. Przygotowane ciasto zatapiamy w zimnej wodzie. Gotowe ciasto wypływa na powierzchnię. Czas do wypłynięcia to około 30 min. Jeżeli nie wypłynie trzymaj kolejne 30 min. wyjmij z wody i przejdź do kroku nr. 3.
3. Wyjmij ciasto z wody, przełóż do misy, dodaj cukier i wanilię i ponownie wyrabiaj. Około 5 min. Ciasto zrobi się miękkie.
4. Ciasto przełóż na posypaną mąką deskę i zacznij wyrabiać.
5. Rozwałkuj ciasto ale nie za cienko, przyłóż duży talerz i wytnij kółka. Podziel na 8 część. W szerszym miejscu trójkąta z ciasta połóż kostkę czekolady. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.

Nadzienie: do wypełnienia rogalików możesz użyć dowolnej czekolady. Sprawdzą się też gęste kremy typu Nutella, gęste dżemy, kawałki owoców.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z truskawkami

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym

Kołacz

Rogale z sezamem

Rogaliki z czekoladą

Rogaliki z czekoladą

Sylwia
Rogaliki z czekoladą z ciasta drożdżowego. Delikatnie kruche rogaliki, wypełnione pyszną czekoladą, to pyszna słodka przekąska, która sprawdzi się na różne okazje.
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 40 mins
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 40 szt

Sprzęt

  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 głęboka miska
  • 1 wałek
  • 1 deska

Składniki
  

  • 14 g suchych drożdży  lub 10 g świeżych
  • 200 g masła
  • 4 szt. jajka
  • 500 g mąka pszenna
  • ½  łyżeczki  wanilii
  • 1 szkl. cukru

Dodatki

  • 200 g czekolada mleczna
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ szkl. mleko lub 1 jajko do smarowania rogali
  • 2 łyżki cukier trzcinowy do posypania rogali

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, drożdże, masło, jajka wymieszaj i wyrabiaj przez 5 min.
  • Ciasto włóż do miski z wodą. Ciast musi być w całości pod wodą. Jak wypłynie jest gotowe. Trwa to do około godziny.
  • Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wanilię. Wyrabiaj do połączenia się składników, około 5 min. Ciasto przełóż na obsypana mąką deskę i zacznij chwilkę wyrabiać
  • Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj na grubość 1/2. W czasie wałkowania podsypuj mąkę, aby ciasto nie przykleiło się do deski.. Przyłóż duży talerz, zrób obrys dokoła talerza. Powstałe kółko podziel na 8 części. W szerszym miejscu trójkąta z ciasta połóż kostkę czekolady. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
  • Rogaliki przełóż na blachę do pieczenia, posmaruj mlekiem lub rozmąconym jajkiem, posyp cukrem trzcinowym.
  • Piecz około 20 min, temperatura 190'C.

Film, jak przygotować rogaliki:

  • Kroki:
tagi czekolada, drożdżowe, rogaliki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating