Rogale z sezamem

Rogale z sezamem

Rogale z sezamem. Pyszne i miękkie maślane bułeczki drożdżowe. Rewelacyjnie smakują z masłem, domową konfiturą. Będą świetnym dodatkiem do śniadania na słodko lub wytrawnie. Rogale są proste w wykonaniu i nie trzeba mieć doświadczenia aby je przygotować.

Rogale z sezamem

Rogale z sezamem. Pyszne i miękkie maślane bułeczki drożdżowe. Rewelacyjnie smakują z masłem, domową konfiturą. Będą świetnym dodatkiem do śniadania na słodko lub wytrawnie. Rogale są proste w wykonaniu i nie trzeba mieć doświadczenia aby je przygotować.



Rogale z sezamem

szczegóły:

Porcje

8-16 szt.

Czas przygotowania

10min + 1 godz.

Czas gotowania

2x 20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 7 g drożdży
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie


  • Mleko podgrzej z dodatkiem masła. Ma być ciepłe ( nie gotuj !!)
  • Wszystkie składniki przełóż do misy robota, miksuj przez kilka minut. Ciasto będzie gotowe jak nie będzie się kleić do ścianek. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 
  • Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Ciasto jest elastyczne i nie wymaga podsypywania mąką. Każdą część rozwałkuj w okrąg o grubości ok 0.5cm.  Ciasto potnij na trójkąty jak na pizzę na 4-8 części w zależności jak duże mają być rogale. Zwijaj zaczynając od szerszej części, następnie uformuj kształt rogala.
  • Rogale ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15min. Przed pieczeniem smaruje mlekiem lub rozmąconym jajkiem lub tylko  żółtkiem posypuje sezamem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’c 20 min ( czas uzależniony od piekarnika)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz