Zawijane bułeczki z serem

Zawijane bułeczki z serem

Zawijane bułeczki z serem, to doskonała słodka przekąska dla małych i dużych. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi waniliowym twarogiem rozpływaj się w ustach.

Zawijane bułeczki z serem

Zawijane bułeczki z serem, to doskonała słodka przekąska dla małych i dużych. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi waniliowym twarogiem rozpływają się w ustach, a cytrynowy lukier dodatkowo podkręca ich smak.

Zawijane bułeczki z serem zrobione są z ciasta na Topielec. Ciasto Topielec po wyrobieniu wyrasta w wodzie, dzięki temu długo jest wilgotne i miękkie. Przepis na ciasto pochodzi z zeszytu Mamy, jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga użycia sprzętów, z łatwością wyrobisz je ręcznie. Nie wymaga ponownego wyrastania, możesz je od razu piec.

Bułeczki z twarogiem, są delikatnie słodkie i pozostają długo świeże. Zawijane bułeczki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, sprawdzą się kremy czekoladowe, cynamon z cukrem, dżemy czy owoce.

Zawijane bułeczki z serem- przygotowanie


Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i wymaga kilku kroków:

1. Wyrabiamy ciasto bez dodatku cukru i wanilii.
2. Przygotowane ciasto zatapiamy w zimnej wodzie. Gotowe ciasto wypływa na powierzchnię. Czas do wypłynięcia to około 30 min. Jeżeli nie wypłynie trzymaj kolejne 30 min. wyjmij z wody i przejdź do kroku nr. 3.
3. Wyjmij ciasto z wody, przełóż do misy, dodaj cukier i wanilię i ponownie wyrabiaj. Około 5 min. Ciasto zrobi się miękkie.
4. Ciasto przełóż na posypaną mąką deskę i zacznij wyrabiać.

Twaróg: dowolny, w kostkach lub w wiaderku. Ważne aby nie był rzadki. Dodatek kaszy manny zagęszcza ser. Zamiennie można dodać budyń waniliowy.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z truskawkami

Rogaliki z czekoladą

Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym

Kołacz

Gwiazda drożdżowa

Zawijane bułeczki z serem

Zawijane bułeczki z serem

Sylwia
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 40 mins
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 40 szt.

Sprzęt

  • 1 deska
  • 1 wałek
  • 1 głęboka miska
  • 1 blacha do pieczenia

Składniki
  

Ciasto:

  • 14 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
  • 200 g masła
  • 4 szt.  jajka
  • 500 g mąka pszenna
  • ½  łyżeczki  wanilii
  • 1 szkl. cukru

Twaróg:

  • 800 g twarogu 4 x 200g
  • 4 łyżki kaszy manny
  • ½ łyżki wanilii
  • 2 łyżki cukru

Dodatki:

  • ¼ szkl. mleka lub 1 jajko  do smarowania bułeczek
  • 2 łyżki cukru do posypania bułeczek

Przygotowanie

  • Mąkę, drożdże, masło, jajka wymieszaj i wyrabiaj przez 5 min. Ciasto włóż do miski z wodą. Ciast musi być w całości pod wodą. Jak wypłynie jest gotowe. Trwa to do około godziny.
  • Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wanilię. Wyrabiaj do połączenia się składników, około 5 min. Ciasto przełóż na obsypana mąką deskę i zacznij chwilkę wyrabiać.
  • Twaróg, cukier, kaszę i wanilię dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto podziel na 2 lub 4 części, rozwałkuj w kształt prostokąta, wyłóż twaróg, dokładnie rozsmaruj. Zwiń w roladę, następnie rozetnij w plastry 2-3 cm, przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp cukrem. Piecz około 30 min, temp. 190'C.
  • Zimne bułeczki polej lukrem.

Film jak przygotować bułeczki:

  • Kroki:
tagi bułeczki drożdzowe, bułeczki z serem, drożdżowki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating