Zawijane bułeczki z serem
Zawijane bułeczki z serem, to doskonała słodka przekąska dla małych i dużych. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi waniliowym twarogiem rozpływają się w ustach, a cytrynowy lukier dodatkowo podkręca ich smak.
Zawijane bułeczki z serem zrobione są z ciasta na Topielec. Ciasto Topielec po wyrobieniu wyrasta w wodzie, dzięki temu długo jest wilgotne i miękkie. Przepis na ciasto pochodzi z zeszytu Mamy, jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga użycia sprzętów, z łatwością wyrobisz je ręcznie. Nie wymaga ponownego wyrastania, możesz je od razu piec.
Bułeczki z twarogiem, są delikatnie słodkie i pozostają długo świeże. Zawijane bułeczki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, sprawdzą się kremy czekoladowe, cynamon z cukrem, dżemy czy owoce.
Zawijane bułeczki z serem- przygotowanie
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i wymaga kilku kroków:
1. Wyrabiamy ciasto bez dodatku cukru i wanilii.
2. Przygotowane ciasto zatapiamy w zimnej wodzie. Gotowe ciasto wypływa na powierzchnię. Czas do wypłynięcia to około 30 min. Jeżeli nie wypłynie trzymaj kolejne 30 min. wyjmij z wody i przejdź do kroku nr. 3.
3. Wyjmij ciasto z wody, przełóż do misy, dodaj cukier i wanilię i ponownie wyrabiaj. Około 5 min. Ciasto zrobi się miękkie.
4. Ciasto przełóż na posypaną mąką deskę i zacznij wyrabiać.
Twaróg: dowolny, w kostkach lub w wiaderku. Ważne aby nie był rzadki. Dodatek kaszy manny zagęszcza ser. Zamiennie można dodać budyń waniliowy.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Wieniec drożdżowy z dżemem truskawkowym
Sprzęt
- 1 deska
- 1 wałek
- 1 głęboka miska
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
Ciasto:
- 14 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
- 200 g masła
- 4 szt. jajka
- 500 g mąka pszenna
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 szkl. cukru
Twaróg:
- 800 g twarogu 4 x 200g
- 4 łyżki kaszy manny
- ½ łyżki wanilii
- 2 łyżki cukru
Dodatki:
- ¼ szkl. mleka lub 1 jajko do smarowania bułeczek
- 2 łyżki cukru do posypania bułeczek
Przygotowanie
- Mąkę, drożdże, masło, jajka wymieszaj i wyrabiaj przez 5 min. Ciasto włóż do miski z wodą. Ciast musi być w całości pod wodą. Jak wypłynie jest gotowe. Trwa to do około godziny.
- Ciasto przełóż do misy miksera, dodaj cukier i wanilię. Wyrabiaj do połączenia się składników, około 5 min. Ciasto przełóż na obsypana mąką deskę i zacznij chwilkę wyrabiać.
- Twaróg, cukier, kaszę i wanilię dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na 2 lub 4 części, rozwałkuj w kształt prostokąta, wyłóż twaróg, dokładnie rozsmaruj. Zwiń w roladę, następnie rozetnij w plastry 2-3 cm, przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp cukrem. Piecz około 30 min, temp. 190'C.
- Zimne bułeczki polej lukrem.
Film jak przygotować bułeczki:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!