Gwiazda drożdżowa

Gwiazda drożdżowa

Gwiazda drożdżowa Jesteśmy w okresie przedświątecznym, wiec musi pojawić się drożdżowe z makiem. Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świat. Uwielbiam je za smak, zapach, za wspaniale świąteczne wspomnienia. Dzisiaj mam dla Was troszeczkę inna wersje tradycyjnego makowca. Pięknie wygląda, super smakuje. Będzie ozdobą każdego stołu.

Gwiazda drożdżowa



Gwiazda drożdżowa

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ciepłego mleka ( ryżowe)
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Dodatki:
  • 1 puszka masy makowej

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto, podziel na 3 równe części. Każda rozwałkuj w kółko ( średnica min. 27cm). Placki układaj na blaszce!!
  • Pierwszy placek posmaruj makiem, na mak połóż drugi placek, posmaruj go makiem, przykryj trzecim plackiem.
  • Na środku połóż szklankę/ filiżanka o małej średnicy.
  • Podziel ciasto na 16 równych części. Kawałki parami wywiń na zewnątrz dwa razy a brzegi sklej.
  • Odłóż na 10 min. do wyrośnięcia.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180’C)na 20 min
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz