Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów do pyszna alternatywa dla klasycznych pierników. Spróbuj a będziesz do niego wracać co roku. Ciasto smakuje jak klasyczny piernik. Pomidory nie są wyczuwalne. Jest wilgotne ale nie ciężkie, pięknie pachnie przyprawami korzennymi.

Piernik z pomidorami

Piernik z pomidorów bez glutenu i jajek, to pyszna alternatywa dla klasycznych pierników. Spróbuj a będziesz do niego wracać co roku.

Ciasto smakuje jak klasyczny piernik. Pomidory nie są wyczuwalne. Jest wilgotne, ale nie ciężkie, pięknie pachnie przyprawami korzennymi. Będzie doskonały dla osób z nietolerancjami.

Nie musi leżakować jak piernik staropolski, zaraz po upieczeniu można go jeść. Jeżeli przekładasz go masami, musi postać w lodowca kilka godzin aby masa zgęstniała.

Czym przekładać piernik?

Do przełożenia możesz użyć gęstego dżemu z czarnej porzeczki, z wiśni lub żurawinowego.

Świetnie się też sprawdzi masa grysikowa lub krem budyniowy.

Po przełożeniu piernik musi być schłodzony aby masa zgęstniała.

Zobacz również

Ekspresowy piernik
Ekspresowy piernik, to proste i pyszne ciasto, które z łatwością przygotujesz rodzinie.
Sprawdź przepis
Ekspresowy piernik

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania masy pomidorowej. W blenderze zblenduj pomidory, banana, miód i olej.
  2. Suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj masę pomidorową. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż do keksówki. Piecz około 45-50 min. w 180’C.
  4. W czasie pieczenia ciasta przygotuj masę grysikową.
  5. Po ostudzeniu ciasto przetnij na dwie części i przełóż powidłami.
  6. Zimne ciasto polej rozpuszczoną czekoladą.

Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów do pyszna alternatywa dla klasycznych pierników. Spróbuj a będziesz do niego wracać co roku. 
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Piernik z pomidorów
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Danie ciasto
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 blender
  • 1 duża misa
  • 1 forma do pieczenia 11×24 cm

Składniki
  

Piernik

  • 1 szkl. pomidorów krojonych (niecała puszka lub kartonik tylko gęsta cześć )
  • 2 szt. średnie, przejrzałe banany
  • 125 ml oleju ryżowego
  • 100 g erytrytolu lub cukru
  • 115 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 3 łyżki budyniu waniliowegoBG
  • 35 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżeczki babki jajowatej
  • łyżki kakao
  • łyżki przyprawy do piernika
  • łyżeczki proszek do pieczenia bg
  • łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Polewa

  • 100 g czekolady mleczna+ deserowe
  • 1 łyżka śmietany 30%

Przygotowanie

  • Pomidory, banana, cukier zblenduj na gładko. Wymieszaj z suchymi składnikami
  • Masę przełóż do keksówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180’C na 45-50min. Odstaw do wystygnięcia.
  • Zimny piernik przetnij w połowie i posmaruj powidłami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Polej piernik.
tagi Boże Narodzenie, piernik, piernik z pomidorami
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!