Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów do pyszna alternatywa dla klasycznych pierników. Spróbuj a będziesz do niego wracać co roku. Ciasto smakuje jak klasyczny piernik. Pomidory nie są wyczuwalne. Jest wilgotne ale nie ciężkie, pięknie pachnie przyprawami korzennymi.

Piernik z pomidorów



Piernik z pomidorów

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Piernik:
  • 1 szkl. pomidorów krojonych (niecała puszka lub kartonik tylko gęsta cześć )
  • 2 średnie, przejrzałe banany (ok. 300 g przed obraniem)
  • ½ szkl. (125 ml) oleju ryżowego
  • ½ szkl. (100 g) erytrytolu lub cukru
  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (50 g) mąki jaglanej
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (30 g) mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżeczki siemienia ( dałam łuske babki jajowatej)
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 1 ½ łyżki przyprawy do piernika
  • 1 ½ łyżeczki pdp bg
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodatki:
  • 6 łyżek galaretki z żurawiny
  • 3 łyżki galaretki z winogron
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • Czekolada gorzka
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki zblenduj na gładko. Masę przełóż do keksówki.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180’C na 45-50min.
  • Galaretka: Składniki gotuj przez 3 min. Odstaw do wystygnięcia.
  • Zimny piernik przetnij w połowie i posmaruj galaretka
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Polej piernik.
  •  
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz