Syrop piernikowy

Syrop piernikowy

Syrop piernikowy z dodatkiem pomarańczy Jest świetnym dodatkiem do kawy. Można nim polać gofry, placki i dodać do ciasta na pierniczki.

Syrop piernikowy



Syrop piernikowy

szczegóły:

Porcje

1 szt ( słoik 400ml)

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

około 15-20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 250ml wody
  • 300g cukru
  • 2 łyżki puree z dyni ( można pominąć )
  • Laska cynamonu
  • Szczypta: cynamonu, gałki muszkatołowej, przyprawy piernikowej, cynamonu
  • 2 plasterki imbiru
  • 2 plasterki kurkumy
  • Skórka z pomarańczy
  • Sok z 2 plasterków pomarańczy
  • 1 łyżka whisky ( opcjonalnie )

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj w garnuszku. Zagotuj, mieszaj aby rozpuścić cukier.
  • Gotuj aż płyn się zredukuje i zacznie gęstnieć.
  • Przelej do słoiczka, po ostudzeniu wstaw do lodówki.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz