Gwiazda drożdżowa

Gwiazda drożdżowa

Gwiazda drożdżowa z makiem, to pozycja obowiązkowa w okresie świątecznym. Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świat.

Gwiazda drożdżowa

Gwiazda drożdżowa z makiem, to pozycja obowiązkowa w okresie świątecznym. Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świat. Uwielbiam je za smak, zapach, za wspaniale świąteczne wspomnienia

Pięknie wygląda, super smakuje. Będzie ozdobą każdego stołu. Przygotowanie gwiazdy jest bardzo proste i każdy sobie z nią poradzi.

Zobacz również

Seromakowiec
Seromakowiec, to ciasto dwa w jednym. Pyszny kremowy sernik i makowiec na spodzie z herbatników.
Sprawdź przepis
seromakowiec

Masa makowa

Najczęściej korzystam z gotowej masy z dobrym składem.

Jeżeli masz dużo czasu, to możesz przygotować masę domowej roboty.

Potrzebujesz:

  • 250 g mielonego maku (2 szklanki)
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g moreli
  • 50 g skorki kandyzowanej
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 cytryny

Mak wsyp do garnka, zalej gorącą wodą lub mlekiem (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotuj. Gotuj przez 25 minut, pamiętaj aby mieszać. Odcedź na sicie. W garnku po maku roztop masło z miodem oraz cukrem. Dodaj drobno posiekane rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj, mocno podgrzej. Zdejmij z ognia. Dodaj zmielony mak, zapach oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowa masa powinna być wilgotna, nie może być sucha.

Jeżeli używasz całego maku, to po ugotowaniu musisz go zmielić 3x

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Musi wyrastać około godziny w ciepłym miejscu.
  2. Ciasto podziel na 3 równe części, następnie rozwałkuj w kołka o średnicy około 27-30 cm
  3. Pierwszy placek ułożony na papierze do pieczenia posmaruj częścią masy makowej, na to połóż kolejny placek, następnie masa i ostatni placek.
  4. Na środku połóż mała miseczkę i odciśnij kolko.
  5. Ciasto podziel na 16 równych części, ważne aby nie przekraczać linii kółeczka na środku.
  6. Kawałki ciasta, parami wywiń na zewnątrz dwa razy a brzegi sklej.
  7. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 20 min w 180’C
  8. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub lukrem.

Gwiazda drożdżowa

Gwiazda drożdżowa Jesteśmy w okresie przedświątecznym, wiec musi pojawić się drożdżowe z makiem. Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świat.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Gwiazda drożdżowa
Czas przygotowania 1 hour 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1

Sprzęt

  • 1 robot z misą
  • 1 wałek
  • 1 stolnica
  • 1 papier do pieczenia
  • 1 nóż do rozsmarowania masy

Składniki
  

  • 500 g maki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 szkl. ciepłego mleka
  • 80 g masła
  • ¼ szkl. cukru
  • 3 szt. jajka

Dodatki

  • 1 puszka masy makowej

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
  • Wyjmij ciasto, podziel na 3 równe części. Każda rozwałkuj w kółko ( średnica min. 27cm).
  • Placki układaj na papierze!!Pierwszy placek posmaruj makiem, na mak połóż drugi placek, posmaruj go makiem, przykryj trzecim plackiem.
  • Na środku połóż szklankę/ filiżanka o małej średnicy .Podziel ciasto na 16 równych części. Kawałki parami wywiń na zewnątrz dwa razy a brzegi sklej.
  • Odłóż na 10 min. do wyrośnięcia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180’C)na 20 min

Film:

  • Przygotowanie
tagi ciasto z makiem, drożdżowe z makiem, gwiazda drożdżowa, makowiec
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!