Gwiazda drożdżowa
Gwiazda drożdżowa z makiem, to pozycja obowiązkowa w okresie świątecznym. Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie świat. Uwielbiam je za smak, zapach, za wspaniale świąteczne wspomnienia
Pięknie wygląda, super smakuje. Będzie ozdobą każdego stołu. Przygotowanie gwiazdy jest bardzo proste i każdy sobie z nią poradzi.
Masa makowa
Najczęściej korzystam z gotowej masy z dobrym składem.
Jeżeli masz dużo czasu, to możesz przygotować masę domowej roboty.
Potrzebujesz:
- 250 g mielonego maku (2 szklanki)
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 100 g cukru
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g moreli
- 50 g skorki kandyzowanej
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1 cytryny
Mak wsyp do garnka, zalej gorącą wodą lub mlekiem (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotuj. Gotuj przez 25 minut, pamiętaj aby mieszać. Odcedź na sicie. W garnku po maku roztop masło z miodem oraz cukrem. Dodaj drobno posiekane rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj, mocno podgrzej. Zdejmij z ognia. Dodaj zmielony mak, zapach oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowa masa powinna być wilgotna, nie może być sucha.
Jeżeli używasz całego maku, to po ugotowaniu musisz go zmielić 3x
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Musi wyrastać około godziny w ciepłym miejscu.
- Ciasto podziel na 3 równe części, następnie rozwałkuj w kołka o średnicy około 27-30 cm
- Pierwszy placek ułożony na papierze do pieczenia posmaruj częścią masy makowej, na to połóż kolejny placek, następnie masa i ostatni placek.
- Na środku połóż mała miseczkę i odciśnij kolko.
- Ciasto podziel na 16 równych części, ważne aby nie przekraczać linii kółeczka na środku.
- Kawałki ciasta, parami wywiń na zewnątrz dwa razy a brzegi sklej.
- Odstaw do wyrośnięcia. Piecz około 20 min w 180’C
- Zimne ciasto posyp cukrem pudrem lub lukrem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 robot z misą
- 1 wałek
- 1 stolnica
- 1 papier do pieczenia
- 1 nóż do rozsmarowania masy
Składniki
- 500 g maki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 180 szkl. ciepłego mleka
- 80 g masła
- ¼ szkl. cukru
- 3 szt. jajka
Dodatki
- 1 puszka masy makowej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyjmij ciasto, podziel na 3 równe części. Każda rozwałkuj w kółko ( średnica min. 27cm).
- Placki układaj na papierze!!Pierwszy placek posmaruj makiem, na mak połóż drugi placek, posmaruj go makiem, przykryj trzecim plackiem.
- Na środku połóż szklankę/ filiżanka o małej średnicy .Podziel ciasto na 16 równych części. Kawałki parami wywiń na zewnątrz dwa razy a brzegi sklej.
- Odłóż na 10 min. do wyrośnięcia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180’C)na 20 min
Film:
- Przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!