zapiekanka ziemniaczana

 Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

  Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Nie jest to danie fit, ale na pewno warto ją zrobić. Jest bardzo aromatyczna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Przygotowanie przypomina przygotowanie do lasagne, więc każdy sobie z tym poradzi. Zapiekanka, to warstwy ziemniaków przełożone serem i usmażonym mięsem z warzywami. Potrzebujesz około 1 godz. aby ją przygotować.

Zapiekanka ziemniaczana bedzie doskonała na rodzinny obiad jaki i na inne okazje.

Zapiekankę ziemniaczaną możesz przygotować z różnymi dodatkami. Możesz zmienić mięso, dodać grzyby, inny ser, lub zrobić wersję wege,

Testuj i znajdź najlepsza wersje dla siebie.

Jeżeli zostanie Ci zapiekanka, to możesz ją zamrozić. Zapakuj do szczelnego pudełka i włóż do zamrażalki na max 1 miesiąc. Po rozmrożeniu podgrzewasz w piekarniku lub mikrofali.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie. Zalej wodą.
  2. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na mandolinie. Usmaż na maśle z dodatkiem szczypty soli. Do warzyw dodaj pokrojonego drobno brokuła. Smaż kolejne 2 min.
  3. Dodaj mięso mielone, koncentrat i przyprawy. Smaż pod przykryciem około 10min.
  4. Dodaj szpinak, wymieszaj dodaj burrate i ponownie wymieszaj.
  5. Spod formy wyłóż część ziemniaków, następnie ser, mięso i tak do wykończeni składników. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp przyprawą do ziemniaków, następnie przykryj papierem do pieczenia.
  6. Piecz 80 min. w 180’C. Pod koniec pieczenia ziemniaki posyp serem.

 Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
zapiekanka ziemniaczana
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 1 godzina 20 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 1 forma 26×15 cm
  • 1 duża patelnia
  • 1 mandolina do warzyw / tarka

Składniki
  

  • 3 duże ziemniaki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowe
  • 1 mała cebula
  • 1 szt. papryka czerwona
  • 1 szt. duża marchew
  • ½ małego brokuła
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 200 g tarta mozzarella i cheddar
  • 200 g szpinaku
  • 1 szt. burrata ( możesz wymienić na fetę )
  • ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa, suszone pomidory, przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie. Zalej wodą.
  • Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na mandolinie. Usmaż na maśle z dodatkiem szczypty soli. Do warzyw dodaj pokrojonego drobno brokuła. Smaż kolejne 2 min.
  • Dodaj mięso mielone, koncentrat i przyprawy. Smaż pod przykryciem około 10min. Dodaj szpinak, wymieszaj dodaj burrate i ponownie wymieszaj.
  • Spod formy wyłóż część ziemniaków, następnie ser, mięso i tak do wykończeni składników. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp przyprawą do ziemniaków, następnie przykryj papierem do pieczenia.
  • Piecz 80 min. w 180’C. Pod koniec pieczenia ziemniaki posyp serem.
tagi burrata, mieso mielone, zapiekanka, zapiekanka z mięsem i szpinakiem, ziemniaki

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!