Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Nie jest to danie fit, ale na pewno warto ją zrobić. Jest bardzo aromatyczna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Przygotowanie przypomina przygotowanie do lasagne, więc każdy sobie z tym poradzi. Zapiekanka, to warstwy ziemniaków przełożone serem i usmażonym mięsem z warzywami. Potrzebujesz około 1 godz. aby ją przygotować.
Zapiekanka ziemniaczana bedzie doskonała na rodzinny obiad jaki i na inne okazje.
Zapiekankę ziemniaczaną możesz przygotować z różnymi dodatkami. Możesz zmienić mięso, dodać grzyby, inny ser, lub zrobić wersję wege,
Testuj i znajdź najlepsza wersje dla siebie.
Jeżeli zostanie Ci zapiekanka, to możesz ją zamrozić. Zapakuj do szczelnego pudełka i włóż do zamrażalki na max 1 miesiąc. Po rozmrożeniu podgrzewasz w piekarniku lub mikrofali.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie. Zalej wodą.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na mandolinie. Usmaż na maśle z dodatkiem szczypty soli. Do warzyw dodaj pokrojonego drobno brokuła. Smaż kolejne 2 min.
- Dodaj mięso mielone, koncentrat i przyprawy. Smaż pod przykryciem około 10min.
- Dodaj szpinak, wymieszaj dodaj burrate i ponownie wymieszaj.
- Spod formy wyłóż część ziemniaków, następnie ser, mięso i tak do wykończeni składników. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp przyprawą do ziemniaków, następnie przykryj papierem do pieczenia.
- Piecz 80 min. w 180’C. Pod koniec pieczenia ziemniaki posyp serem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 1 forma 26×15 cm
- 1 duża patelnia
- 1 mandolina do warzyw / tarka
Składniki
- 3 duże ziemniaki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowe
- 1 mała cebula
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. duża marchew
- ½ małego brokuła
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
- 200 g tarta mozzarella i cheddar
- 200 g szpinaku
- 1 szt. burrata ( możesz wymienić na fetę )
- ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa, suszone pomidory, przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie. Zalej wodą.
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na mandolinie. Usmaż na maśle z dodatkiem szczypty soli. Do warzyw dodaj pokrojonego drobno brokuła. Smaż kolejne 2 min.
- Dodaj mięso mielone, koncentrat i przyprawy. Smaż pod przykryciem około 10min. Dodaj szpinak, wymieszaj dodaj burrate i ponownie wymieszaj.
- Spod formy wyłóż część ziemniaków, następnie ser, mięso i tak do wykończeni składników. Ostatnią warstwę ziemniaków posyp przyprawą do ziemniaków, następnie przykryj papierem do pieczenia.
- Piecz 80 min. w 180’C. Pod koniec pieczenia ziemniaki posyp serem.
Wypróbuję napewno🙂Uwielbiam zapiekanki z ziemniaków.
Daj znać jak wyszła.