Roladki schabowe

Roladki schabowe

Roladki schabowe- zraziki, to obiadek, który zachwyci Twoją rodzinkę. Mięsko jest miękkie, rozpływa się w ustach a sosik bardzo aromatyczny.

Roladki schabowe

Roladki schabowe– zraziki, to obiadek, który zachwyci Twoją rodzinkę. Mięso jest miękkie, rozpływa się w ustach a sosik bardzo aromatyczny.

Przygotowuje się je podobnie jak kotlety devolay, tylko z użyciem mięsa wieprzowego. W środku znajdziesz boczek, ogórek, cebulę paprykę, jeżeli chcesz możesz dodać ser. Mięso wcześniej zamarynowane, jest aromatyczne, a po usmażeniu i gotowaniu delikatne i kruche.

W czasie smażenia roladek mięso musi się przypalić, dzięki temu sos nabierze głębokiego aromatu i bedzie ciemny.

Jakie mięso wieprzowe na roladki

Na roladki świetnie się sprawdzi schab, szybka, łopatka czy karkówka. Wybór należy do ciebie.

Przygotowanie jest takie samo w każdym przypadku. Mięso bedzie kruche i delikatne, a sos bardzo aromatyczny.

W zależności od sezonu możesz zmieniać dodatki w mięsie jak i sos.

Przygotowanie…

Kotlety schabowe rozbij, posyp przyprawami, odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Plastry schabu posmaruj musztardą, dodaj plaster boczku, warzywa. Mięso zwiń w roladkę. Zepnij wykałaczką.
Mięso usmaż z obu stron na suchej patelni ( ma się przypalić 😁).
Mięso przełóż na talerz, dodaj pokrojone warzywa ( cebula, marchew, kawałek pora, czosnek, liść laurowy), 1 łyżkę masła, smaż, następnie dodaj mięso, wodę około 0,5l i przyprawy ( sól, pieprz, paprykę słodką).Gotuj przez godzinę. Wyjmij mięso.
1 łyżkę śmietany + 2 łyżki mąki, wymieszaj z wodą 1/4 szkl. Dodaj 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i przelej na patelnię. Dokładnie wymieszaj, dodaj mięso i gotuj przez 5 min. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.

Podawaj z ziemniakami, z kluskami lub kaszą, w towarzystwie pysznej surówki lub buraków.

Roladki schabowe

Roladki schabowe- zraziki, to obiadek, który zachwyci Twoją rodzinkę. Mięsko jest miękkie, rozpływa się w ustach a sosik bardzo aromatyczny.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Roladki schabowe
Czas przygotowania 1 dzień 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 5 szt.

Sprzęt

  • 1 duża głęboka patelnia
  • 1 mała miseczka
  • 1 nóż i deska do krojenia

Składniki
  

  • po ½ łyżeczki Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, czosnek, papryka słodka
  • 5-6 szt. plastrów schabu
  • 1 szt. mała cebula
  • 2 szt. ogórki kiszone
  • ½ szt. duża papryka
  • 5-6 plastrów boczku wędzonego
  • 1 słoik musztardy użyj jaką lubisz
  • 1 łyzka masła klarowanego
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 l wody
  • ½ łyżeczki Przyprawy do sosu: sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie mielone
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 kawałek pora
  • 2 szt. liść laurowy
  • 2 szt. marchew

Przygotowanie

  • Kotlety schabowe rozbij, posyp przyprawami, odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • Plastry schabu posmaruj musztardą, dodaj plaster boczku, warzywa. Mięso zwiń w roladkę. Zepnij wykałaczką. Mięso usmaż( bez tłuszczu) z obu stron na suchej patelni ( ma się przypalić 😁).Mięso przełóż na talerz, dodaj pokrojone warzywa ( cebula, marchew, kawałek pora, czosnek, liść laurowy), 1 łyżkę masła, smaż, następnie dodaj mięso, wodę około 0,5l i przyprawy ( sól, pieprz, paprykę słodką).Gotuj przez godzinę.
  • Wyjmij mięso.1 łyżkę śmietany + 2 łyżki mąki, wymieszaj z wodą 1/4 szkl. Dodaj 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i przelej na patelnię. Dokładnie wymieszaj, dodaj mięso i gotuj przez 5 min. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
tagi roladki schabowe, schab gotowany, zrazy

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!