Tort bezowy
Tort bezowy z dodatkiem owoców, waniliowego kremu i lemon curd, to deser doskonały na różne okazje.
Świetnie się sprawdzi jako tort na urodziny, większe uroczystości rodzinne czy święta.
Przygotowanie bezy nie jest trudne, choć wymaga trochę wprawy, dokładności podczas przygotowania i nie można się spieszyć. Białka muszą być idealnie ukręcone na lśniącą, sztywną piankę a cukier rozpuszczony.
Kolejny etap to suszenie. Temperatura początkowo ( około 5 min)wysoka 150’C, później suszenie w 90’C. Beza rośnie w czasie pieczenia, trzeba o tym pamiętać rysując kołka na blaty. W czasie pieczenia beza może delikatnie popękać. Po upieczeniu jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.
Ważne: przed pieczeniem bezy wyczyść piekarnik, ma to wpływ na kolor bezy po upieczeniu.
Tort bezowy możesz przełożyć dowolnym kremem: śmietankowe, mascarpone, kawowe, kremy z dodatkiem owoców.
W sezonie letnim do świeżych owoców najlepsze będą kremy śmietankowe, czy z dodatkiem mascarpone. Do przełamania słodkiego smaku kremu można dodać curd: cytrynowy, pomarańczowy czy mango.
Curd- to francuski krem cukierniczy przygotowany na żółtkach, z dodatkiem cukru, soku z dowolnego cytrusa i masła.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 mikser z misą
Składniki
Beza:
- 6 szt białek tradycyjnych waga około 30g 1 białko
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 400 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 1 łyzka cukru pudru
- ½ łyżeczki wanilii
Dodatki:
- 500 g maliny,
- 500 g truskawki,
- 50 g borówki
- 10 szt Liski mięty
- 150 g Krem Lemon curd
- 2 lyzki Pistacje drobno pokrojone
Przygotowanie
Beza:
- Włącz piekarnik, ustaw temp150’C. Białka ubijaj do momentu aż będą białe. Zacznij dodawać cukier po 1 łyżce co 1min.Zmniejsz obroty, dodaj mąkę ziemniaczana i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze minutę. Piana ma być gładka i błyszcząca, sprawdź pod palcami czy cukier się rozpuścił.
- Na papierze do pieczenia odrysuj 2 kółka o średnicy 20cm. Wyłóż białka na kółka, rozprowadź masę ale zostaw mały margines od linii kółka, bo beza rośnie w czasie pieczenia. Przełóż beze do piekarnika.
- Piecz przez 5 min w 150’C , następnie zmniejsz temp. na 90’C i piecz kolejne 90min.Po upieczeniu zostaw beze w uchylonym piekarniku do ostygnięcia a najlepiej na całą noc.
Krem:
- Śmietankę, mascarpone, cukier i wanilie przełóż do misy i ukręć na gesty krem. Uważaj na czas aby nie zrobić masła.:) Na pierwszy blat bezy wyłóż 1/2 kremu rozsmaruj, na to Lemon curd, pokrojone w plastry truskawki, maliny, na to połóż drugi blat bezy, górę posmaruj kremem. Na krem wyłóż Lemon Kurd, owoce, posyp pokruszoną beza i pistacjami.
Uwagi:
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Piękny!!!moje ulubione ciasto. Musze spróbować ten krem lemon curd. Gdzie znajde przepis?