

Tort bezowy z dodatkiem owoców, waniliowego kremu i lemon curd, to deser doskonały na różne okazje.
Świetnie się sprawdzi jako tort na urodziny, większe uroczystości rodzinne czy święta.
Przygotowanie bezy nie jest trudne, choć wymaga trochę wprawy, dokładności podczas przygotowania i nie można się spieszyć. Białka muszą być idealnie ukręcone na lśniącą, sztywną piankę a cukier rozpuszczony.
Kolejny etap to suszenie. Temperatura początkowo ( około 5 min)wysoka 150’C, później suszenie w 90’C. Beza rośnie w czasie pieczenia, trzeba o tym pamiętać rysując kołka na blaty. W czasie pieczenia beza może delikatnie popękać. Po upieczeniu jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.
Ważne: przed pieczeniem bezy wyczyść piekarnik, ma to wpływ na kolor bezy po upieczeniu.
Tort bezowy możesz przełożyć dowolnym kremem: śmietankowe, mascarpone, kawowe, kremy z dodatkiem owoców.
W sezonie letnim do świeżych owoców najlepsze będą kremy śmietankowe, czy z dodatkiem mascarpone. Do przełamania słodkiego smaku kremu można dodać curd: cytrynowy, pomarańczowy czy mango.
Curd- to francuski krem cukierniczy przygotowany na żółtkach, z dodatkiem cukru, soku z dowolnego cytrusa i masła.
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Piękny!!!moje ulubione ciasto. Musze spróbować ten krem lemon curd. Gdzie znajde przepis?