Tort bezowy

Tort bezowy z dodatkiem owoców, waniliowego kremu i lemon curd, to deser doskonały na różne okazje.

Świetnie się sprawdzi jako tort na urodziny, większe uroczystości rodzinne czy święta.

Przygotowanie bezy nie jest trudne, choć wymaga trochę wprawy, dokładności podczas przygotowania i nie można się spieszyć. Białka muszą być idealnie ukręcone na lśniącą, sztywną piankę a cukier rozpuszczony.

Kolejny etap to suszenie. Temperatura początkowo ( około 5 min)wysoka 150’C, później suszenie w 90’C. Beza rośnie w czasie pieczenia, trzeba o tym pamiętać rysując kołka na blaty. W czasie pieczenia beza może delikatnie popękać. Po upieczeniu jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

Ważne: przed pieczeniem bezy wyczyść piekarnik, ma to wpływ na kolor bezy po upieczeniu.

Tort bezowy możesz przełożyć dowolnym kremem: śmietankowe, mascarpone, kawowe, kremy z dodatkiem owoców.

W sezonie letnim do świeżych owoców najlepsze będą kremy śmietankowe, czy z dodatkiem mascarpone. Do przełamania słodkiego smaku kremu można dodać curd: cytrynowy, pomarańczowy czy mango.

Curd- to francuski krem cukierniczy przygotowany na żółtkach, z dodatkiem cukru, soku z dowolnego cytrusa i masła.

Zobacz również

Sernik malinowa chmurka
Sernik malinowa chmurka, to inspiracja klasyczną wersją tego ciasta. Jest tu wszystko co najlepsze z chmurki, soczyste maliny, galaretka i krem
Sprawdź przepis
sernik malinowa chmurka

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Tort bezowy

Tort bezowy z dodatkiem owoców, waniliowego kremu i lemon curd, to deser doskonały na różne okazje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
tort bezowy
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Danie Deser
Kuchnia French
Porcje 8 szt

Sprzęt

  • 1 mikser z misą

Składniki
  

Beza:

  • 6 szt białek tradycyjnych waga około 30g 1 białko
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 1 łyzka cukru pudru
  • ½ łyżeczki wanilii

Dodatki:

  • 500 g maliny,
  • 500 g truskawki,
  • 50 g borówki
  • 10 szt Liski mięty
  • 150 g Krem Lemon curd
  • 2 lyzki Pistacje drobno pokrojone

Przygotowanie

Beza:

  • Włącz piekarnik, ustaw temp150’C. Białka ubijaj do momentu aż będą białe. Zacznij dodawać cukier po 1 łyżce co 1min.Zmniejsz obroty, dodaj mąkę ziemniaczana i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze minutę. Piana ma być gładka i błyszcząca, sprawdź pod palcami czy cukier się rozpuścił.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj 2 kółka o średnicy 20cm. Wyłóż białka na kółka, rozprowadź masę ale zostaw mały margines od linii kółka, bo beza rośnie w czasie pieczenia. Przełóż beze do piekarnika.
  • Piecz przez 5 min w 150’C , następnie zmniejsz temp. na 90’C i piecz kolejne 90min.Po upieczeniu zostaw beze w uchylonym piekarniku do ostygnięcia a najlepiej na całą noc.

Krem:

  • Śmietankę, mascarpone, cukier i wanilie przełóż do misy i ukręć na gesty krem. Uważaj na czas aby nie zrobić masła.:) Na pierwszy blat bezy wyłóż 1/2 kremu rozsmaruj, na to Lemon curd, pokrojone w plastry truskawki, maliny, na to połóż drugi blat bezy, górę posmaruj kremem. Na krem wyłóż Lemon Kurd, owoce, posyp pokruszoną beza i pistacjami.

Uwagi:

Blaty bezowe najlepiej przekładać kremem na chwile przed podaniem. 
Jeżeli chcesz wcześniej przygotować torcik, posmaruj blaty rozpuszczoną zimna czekolada.  Czekolada zabezpieczy bezę. 
W lodówce trzymaj w szczelnym pojemniku. Beza szybko chłonie wilgoć i zapachy z lodówki. 
tagi beza, krem mascarpone, lemon curd, maliny, truskawki

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG