Torcik bezowy

Torcik bezowy

Torcik bezowy z kremem śmietanka-mascarpone, z dodatkiem malin, borówek i truskawek. Takie ciasto świetnie się sprawdzi na różne okazje: świeta, imprezy, urodziny.

Torcik bezowy

Torcik bezowy z kremem śmietanka-mascarpone, z dodatkiem malin, borówek i truskawek. Chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku beza w połączeniu z delikatnie słodkim kremem i soczystymi owocami, to deser, któremu nie da się oprzeć. Takie ciasto świetnie się sprawdzi na różne okazje: świeta, imprezy, urodziny. Możesz je robić przez cały rok ale najlepiej smakuje w sezonie ze świeżymi owocami.



Torcik bezowy

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

95 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Beza:
  • 150 ml płynnego białka lub 5 białek tradycyjnych
  • 250g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200g mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • Dodatki :
  • mrożone maliny i borówki
  • truskawki
  • chrupiące kulki czekoladowe

Przygotowanie


  • Włącz piekarnik, ustaw temp150’C.
  • Białka ubijaj do momentu aż przestaną być surowe ( będą białe). Zacznij dodawać cukier po 1 łyżce co 1min. 
  • Zmniejsz obroty, dodaj mąkę ziemniaczana i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze minutę.
  • Na papierze do pieczenia odrysuj 2 kółka o średnicy 20cm. Wyłóż białka na kółka, rozprowadź masę ale zostaw mały margines od linii kółka, bo beza rośnie w czasie pieczenia. 
  • Przełóż beze do piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez 3 min w 150’C  ( może być nawet 5 min to zależy od piekarnika), następnie zmniejsz temp. na 90’C  i piecz kolejne 90min.
  • Po upieczeniu zostaw beze w piekarniku do ostygnięcia a najlepiej na całą noc.  
  • Krem: śmietankę, mascarpone, cukier i wanilie przełóż do misy i ukręć na gesty krem. Uważaj na czas aby nie zrobić masła.:)
  • Na pierwszy blat bezy wyłóż krem( zostaw 2-3 łyżki na górę), rozsmaruj, dodaj owoce i kulki, na to połóż drugi blat bezy, górę posmaruj kremem, dodaj kulki czekoladowe i truskawki. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *