Rolada bezowa

Rolada bezowa

Rolada bezowa z kremem na bazie mascarpone i śmietanki z dodatkiem malin. Pyszny, delikatnie słodki deser, który można robić przez cały rok. Prosta i szybka w wykonaniu. Doskonały deser na każdą okazję.

Rolada bezowa

Rolada bezowa z kremem na bazie mascarpone i śmietanki z dodatkiem malin. Pyszny, delikatnie słodki deser, który można robić przez cały rok. Prosta i szybka w wykonaniu. Doskonały deser na każdą okazję.



Rolada bezowa

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Beza:
  • 4 białka( 120 ml w płynie) w temp. pokojowej
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 200ml śmietanki 30%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • Dodatki:
  • mrożone maliny
  • świeże maliny
  • mięta

Przygotowanie


  • Białka przelej do misy miksera, doda sól i zacznij ubijać. Jak białka będą białe zacznij dodawać cukier. Białka ubijaj przez 10 min, mają być bardzo gęste, pod koniec ubijania dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Białka przełóż na papier do pieczenia, równo rozprowadź pozostawiając miejsce od brzegów. Beza rośnie w czasie pieczenia. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170’C na około 20 min. Upieczoną bezę wyjmij aby ostygła. 
  • Krem: mascarpone, śmietankę, wanilię i cukier puder ukręć na gesty krem. Uważaj na czas aby nie zrobić maśła.
  • Ściereczkę posyp cukrem pudrem, na to połóż bezę papierem do góry. Odklej papier. 
  • Na bezę wyłóż krem ( zostaw trochę do dekoracji) posyp pokruszone mrożone maliny i ułóż świeże. Zwiń bezę od dłuższego boku. Górę bezy udekoruj kremem, owocami i miętą. Wstaw do lodówki. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *