Omleciki biszkoptowe

Omleciki biszkoptowe

Omleciki biszkoptowe ( biskwity) z kremem śmietanka-mascarpone i domowym dżemem z truskawek. To popularny deser, który z łatwością przygotujesz w domu. W sezonie świetnym dodatkiem do kremu są świeże owoce a po sezonie, można dodać dżem lub galaretkę.

Omleciki biszkoptowe

Omleciki biszkoptowe ( biskwity) z kremem śmietanka-mascarpone i domowym dżemem z truskawek. To popularny deser, który z łatwością przygotujesz w domu. W sezonie świetnym dodatkiem do kremu są świeże owoce a po sezonie, można dodać dżem lub galaretkę.



Omleciki biszkoptowe

szczegóły:

Porcje

8-10

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

20

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Omleciki:
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 3 pełne łyżki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 2 1/2 łyżki cukru
  • Krem:
  • 200ml śmietanki 30%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatki:
  • dżem truskawkowy
  • czekoladowe chrupiące kulki
  • truskawki

Przygotowanie


  • Białka oddziel od żółtek . Białka przelej do misy robota i zacznij obijać. Jak będą białe zacznij dodawać cukier. Białka ubij jak na bezę ( około 10 min). Do białek zacznij dodawać żółtka i wanilię. Jak się połączą to zmniejsz obroty do minimum i dodaj mąkę. Delikatnie wymieszaj ( można to zrobić ręcznie).
  • Na papierze narysuj kółka średnica 10 cm, odwróć papier i zacznij wykładać masę na kółka. Na każde kółko po 2 czubate łyżki masy. Wyrównaj masę.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180′ C na 7-8 min. Wyjmij z piekarnika, odłóż na chwilkę aby troszeczkę ostygły. Jeszcze ciepłe delikatnie odklej od papieru i ostrożnie złóż na pół.  !!Za długo trzymane w piekarniku będą suche i będą pękać przy składaniu.
  • Krem: śmietankę, mascarpone i cukier puder ukręć na gesty krem. Uważaj na czas aby nie zrobić masła:)
  • Krem przełóż do rękawa z odpowiednią tylką ( u mnie Wilton 1M). 
  • Każdy omlecik na zgięciu posmaruj dżemem( około 1 łyżeczki), na to wyciśnij krem, dodaj czekoladowe kulki i owoce. Trzymaj w lodówce.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz