Podudzia kurczaka z pieczarkami

Podudzia kurczaka z pieczarkami

Podudzia kurczaka z pieczarkami i marchewką, pieczone w piekarniku. Pomysł na obiad dla całej rodziny, który sam się robi:). Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso będzie świetnym dodatkiem do kasz, ziemniaków czy surówek.

Podudzia kurczaka z pieczarkami

Podudzia kurczaka z pieczarkami i marchewką, pieczone w piekarniku. Pomysł na obiad dla całej rodziny, który sam się robi:). Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso będzie świetnym dodatkiem do kasz, ziemniaków czy surówek.



Podudzia kurczaka z pieczarkami

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30

Czas gotowania

90 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 8 szt. podudzi z kurczaka
  • Przyprawy do podudzi: przyprawa do kurczaka, czosnek, harrisa, kurkuma, sól, pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 500g pieczarek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju ryżowego do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie


  • Podudzia przełóż do rękawa do pieczenia, dodaj przyprawy i olej. Wymieszaj odstaw na 2 godziny a najlepiej na całą noc. 
  • Marchewkę obierz, pokrój w plastry i dodaj do podudzi. 
  • Pieczarki i cebule obierz, pokrój w plastry, następnie przełóż na patelnię. Dodaj olej, przyprawy, sos sojowy, cukier, smaż pod przykryciem aż cała woda odparuje i pieczarki troszeczkę się zarumienią. Przełóż do rękawa z mięsem. 
  • Rękaw dokładnie zawiąż, włóż do piekarnika rozgrzanego 180-200’C, na około 90 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz