piegusek

Piegusek

Piegusek lub białkowiec z makiem to pyszne i bardzo delikatne ciasto przygotowane na białkach.

Piegusek

Piegusek lub białkowiec z makiem to pyszne i bardzo delikatne ciasto przygotowane na białkach. Jeżeli po tłustym czwartku lub po kruchym zostały ci białka, to ten przepis jest doskonały aby je zużyć.

Ciasto wychodzi delikatnie, bardzo puszyste z nutką wanilii i mocno makowe. Podstawową wersję ciasta można wzbogacić o orzechy, suszone owoce, czy przełożyć kremem.

Jest doskonały jako słodka przekąska na co dzień do kawy czy herbaty.

Zobacz również

Malinowe kulki
Malinowe kulki, to pomysł na zdrowe słodycze bez cukru i glutenu.
Sprawdź przepis
malinowe kulki

Przygotowanie..

  1. Zacznij od ubicia białek, jak na bezę zajmie Ci to około 8 minut.
  2. Do ubitych białek stopniowo wlewaj olej lub rozpuszczone( zimne) masło.
  3. Zmniejsz obroty na 1, zacznij dodawać mąkę i mak.
  4. Przełóż do foremki kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 40 min. w 180’C.
  6. Zimne ciasto polej lukrem.

Piegusek

Piegusek lub białkowiec z makiem to pyszne i bardzo delikatne ciasto przygotowane na białkach.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Piegusek
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 mikser z misą
  • 1 forma do pieczenia ( 11x24cm)

Składniki
  

  • 6 szt. białek
  • 140 g maku (całego, bez namaczania)
  • ½ szkl. cukru
  • 140 g mąki
  • ½ szkl. oleju lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukier waniliowy

Lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru + sok z cytryny

Przygotowanie

  • Białka przełóż do misy miksera, zacznij ubijać. Jak białka będą białe zacznij stopniowo dodawać cukier z cukrem waniliowym. Ubij na sztywno jak na bezę ( miksuj około 8 min)
  • Do białek stopniowo wlewaj olej, po połączeniu się z białkami dodaj mąkę+ proszek do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 40 min. Zimne ciasto polej lukrem. 
tagi bialka, białkowiec, ciasto z makiem, drożdżowe z makiem, piegusek
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!