Piegusek
Piegusek lub białkowiec z makiem to pyszne i bardzo delikatne ciasto przygotowane na białkach. Jeżeli po tłustym czwartku lub po kruchym zostały ci białka, to ten przepis jest doskonały aby je zużyć.
Ciasto wychodzi delikatnie, bardzo puszyste z nutką wanilii i mocno makowe. Podstawową wersję ciasta można wzbogacić o orzechy, suszone owoce, czy przełożyć kremem.
Jest doskonały jako słodka przekąska na co dzień do kawy czy herbaty.
Przygotowanie..
- Zacznij od ubicia białek, jak na bezę zajmie Ci to około 8 minut.
- Do ubitych białek stopniowo wlewaj olej lub rozpuszczone( zimne) masło.
- Zmniejsz obroty na 1, zacznij dodawać mąkę i mak.
- Przełóż do foremki kek sówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 40 min. w 180’C.
- Zimne ciasto polej lukrem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 mikser z misą
- 1 forma do pieczenia ( 11x24cm)
Składniki
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru + sok z cytryny
Przygotowanie
- Białka przełóż do misy miksera, zacznij ubijać. Jak białka będą białe zacznij stopniowo dodawać cukier z cukrem waniliowym. Ubij na sztywno jak na bezę ( miksuj około 8 min)
- Do białek stopniowo wlewaj olej, po połączeniu się z białkami dodaj mąkę+ proszek do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 40 min. Zimne ciasto polej lukrem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!