Piegusek

Piegusek

Piegusek lub białkowiec z makiem to pyszne i bardzo delikatne ciasto przygotowane na białkach. Delikatnie cytrynowe i mocno makowe. Jest proste i tanie w przygotowaniu. Ten przepis to baza do której można dodać różne składniki: jabłka, żurawinę, rodzynki, czekoladę.

Piegusek

Piegusek lub białkowiec z makiem to pyszne i bardzo delikatne ciasto przygotowane na białkach. Delikatnie cytrynowe i mocno makowe. Jest proste i tanie w przygotowaniu. Ten przepis to baza do której można dodać różne składniki: jabłka, żurawinę, rodzynki, czekoladę.



Piegusek

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 7 białek
  • 1 szkl. mielonego maku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. oleju ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier: cukier puder + sok z cytryny

Przygotowanie


  • Białka przełóż do misy miksera, zacznij ubijać. Jak białka będą białe zacznij stopniowo dodawać cukier. Ubij na sztywno jak na bezę ( miksuj około 5-6 min)
  • Do białek stopniowo dawaj mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką. Następnie stopniowo mak i olej. Wymieszaj, przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 40 min. 
  • Zimne ciasto polej lukrem. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz