Pieczone gołąbki z mięsem

Pieczone gołąbki z mięsem

Pieczone gołąbki z mięsem mielonym, to tradycyjne i bardzo popularne danie. Gołąbki można upiec lub ugotować. Są świetnym dodatkiem do pieczywa czy zmienników.

Pieczone gołąbki z mięsem

Pieczone gołąbki z mięsem mielonym, to tradycyjne i bardzo popularne danie. Gołąbki można upiec lub ugotować. Są świetnym dodatkiem do pieczywa czy zmienników.



Pieczone gołąbki z mięsem

szczegóły:

Porcje

6

Czas przygotowania

60 min

Czas gotowania

2h

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • biała kapusta
  • Farsz
  • 500g mięsa mielonego( wieprzowo-wołowe)
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, harrisa, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • Sos:
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 szkl. rosołu
  • sól, pieprz, czosnek, liść laurowy

Przygotowanie


  • Cebulę i marchewkę zetrzyj na tarce i usmaż z dodatkiem soli i pieprzu. 
  • Ryż gotuj przez 1/2 czasu z opakowania 
  • Składniki na farszi przełóż do miski i wymieszaj. 
  • W kapuście wytnij głąb, włóż do garnka wycięciem do dołu z gotującą się wodą z solą i gotuj 15 min, następnie odwróć i gotuj 10 min. 
  • Wyjmij kapustę, odłóż oby ostygła. Zdejmij liście, zetnij grube części. Do każdego liścia włóż po 2 czubate łyżki farszu. Zawiń jak krokiety (najpierw załóż liść na mięso z jednej strony, później złoż boki do środka, następnie zwiń do końca pozostałą część liścia).
  • Dno naczynia wyłóż liściem kapusty, na to ciasto ułóż gołąbki. Zalej wymieszaną z rosołem i przyprawami passatą. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180’C na 1,5 godziny. ( Czas zależy od kapusty)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *