Pieczone gołąbki z mięsem mielonym, to tradycyjne i bardzo popularne danie. Gołąbki można upiec lub ugotować. Są świetnym dodatkiem do pieczywa czy zmienników.
Pieczone gołąbki z mięsem mielonym, to tradycyjne i bardzo popularne danie. Gołąbki można upiec lub ugotować. Są świetnym dodatkiem do pieczywa czy zmienników.
szczegóły:
Porcje
6
Czas przygotowania
60 min
Czas gotowania
2h
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
biała kapusta
Farsz
500g mięsa mielonego( wieprzowo-wołowe)
100 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
1 marchewka
1 jajko
1 łyżeczka siemienia lnianego
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, harrisa, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
Sos:
500ml passaty pomidorowej
1 szkl. rosołu
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy
Przygotowanie
Cebulę i marchewkę zetrzyj na tarce i usmaż z dodatkiem soli i pieprzu.
Ryż gotuj przez 1/2 czasu z opakowania
Składniki na farszi przełóż do miski i wymieszaj.
W kapuście wytnij głąb, włóż do garnka wycięciem do dołu z gotującą się wodą z solą i gotuj 15 min, następnie odwróć i gotuj 10 min.
Wyjmij kapustę, odłóż oby ostygła. Zdejmij liście, zetnij grube części. Do każdego liścia włóż po 2 czubate łyżki farszu. Zawiń jak krokiety (najpierw załóż liść na mięso z jednej strony, później złoż boki do środka, następnie zwiń do końca pozostałą część liścia).
Dno naczynia wyłóż liściem kapusty, na to ciasto ułóż gołąbki. Zalej wymieszaną z rosołem i przyprawami passatą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180’C na 1,5 godziny. ( Czas zależy od kapusty)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!