gołąbki z grzybami leśnymi

Gołąbki z grzybami leśnymi

Gołąbki z grzybami leśnymi. Wegetariańska wersja popularnych mięsnych gołąbków. Soczyste, aromatyczne i łatwe do przygotowania.

Gołąbki z grzybami leśnymi

Gołąbki z grzybami leśnymi. Wegetariańska wersja popularnych mięsnych gołąbków. Soczyste, aromatyczne i łatwe do przygotowania.



gołąbki z grzybami leśnymi

szczegóły:

Porcje

6

Czas przygotowania

60 min

Czas gotowania

1,5h

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • biała kapusta
  • Farsz:
  • 500g grzybów leśnych
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek
  • Sos:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml dowolnego bulionu
  • sól, pieprz, czosnek, liść laurowy
  • 1 łyżka domowej kostki rosołowej

Przygotowanie


  • Cebulę i marchewkę zetrzyj na tarce i usmaż z dodatkiem soli i pieprzu. 
  • Ryż gotuj zgodnie z instrukcją.
  • Grzyby ugotuj, następnie przekręć przez maszynkę razem z cebulą i marchewką. 
  • Składniki na farsz i przełóż do miski i wymieszaj. 
  • W kapuście wytnij głąb, włóż do garnka wycięciem do dołu z gotującą się wodą z solą i gotuj 15 min, następnie odwróć i gotuj 10 min. 
  • Wyjmij kapustę, odłóż oby ostygła. Zdejmij liście, zetnij grube części. Do każdego liścia włóż po 2 czubate łyżki farszu. Zawiń jak krokiety (najpierw załóż liść na mięso z jednej strony, później złóż boki do środka, następnie zwiń do końca pozostałą część liścia).
  • Dno garnka wyłóż liściem kapusty, na to ciasto ułóż gołąbki. Zalej sosem. 
  • Gotuj przez 1,5 godziny. ( Czas zależy od kapusty)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz