Gołąbki z grzybami leśnymi. Wegetariańska wersja popularnych mięsnych gołąbków. Soczyste, aromatyczne i łatwe do przygotowania.
szczegóły:
Porcje
6
Czas przygotowania
60 min
Czas gotowania
1,5h
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
biała kapusta
Farsz:
500g grzybów leśnych
200 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
1 marchewka
1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Sos:
500 ml passaty pomidorowej
500 ml dowolnego bulionu
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy
1 łyżka domowej kostki rosołowej
Przygotowanie
Cebulę i marchewkę zetrzyj na tarce i usmaż z dodatkiem soli i pieprzu.
Ryż gotuj zgodnie z instrukcją.
Grzyby ugotuj, następnie przekręć przez maszynkę razem z cebulą i marchewką.
Składniki na farsz i przełóż do miski i wymieszaj.
W kapuście wytnij głąb, włóż do garnka wycięciem do dołu z gotującą się wodą z solą i gotuj 15 min, następnie odwróć i gotuj 10 min.
Wyjmij kapustę, odłóż oby ostygła. Zdejmij liście, zetnij grube części. Do każdego liścia włóż po 2 czubate łyżki farszu. Zawiń jak krokiety (najpierw załóż liść na mięso z jednej strony, później złóż boki do środka, następnie zwiń do końca pozostałą część liścia).
Dno garnka wyłóż liściem kapusty, na to ciasto ułóż gołąbki. Zalej sosem.
Gotuj przez 1,5 godziny. ( Czas zależy od kapusty)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!