Pavlova

Pavlova

Pavlova to deser, który pięknie wygląda ale też wspaniale smakuje. Lekki, delikatny torcik bezowy z dodatkiem ulubionych owoców i pysznego kremu.

Pavlova

Pavlova to deser, który pięknie wygląda ale też wspaniale smakuje. Lekki, delikatny torcik bezowy z dodatkiem ulubionych owoców i pysznego kremu.



Pavlova

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

2,5 h

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 100g kremu patissiere
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 g śmietanki 36%
  • wrzątek
  • Dodatki :
  • karmelizowane figi i jabłko

Przygotowanie


  • Białka ubijaj do momentu aż przestaną być surowe ( będą białe). Zacznij dodawać cukier po 1 łyżce co 2-3min. 
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczana i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze minutę.
  • Masę wyłóż na papier do pieczenia i uformuj bezę.
  • Piecz 2,5h w temperaturze 90 stopni.
  • Po upieczeniu zostaw beze w piekarniku.  
  • Żelatynę rozpuść w 1 łyżce wrzątku. 
  • Krem: śmietankę ukręć na gesty krem, dodaj krem i rozpuszczaną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.  Wstaw do lodówki aby zgęstniał. 
  • Na zimną bezę wyłóż krem i owoce. Wstaw na godzinę do lodówki. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz