Rolada biszkoptowa z malinami
Rolada biszkoptowa z malinami, to ciasto bez pieczenia, doskonałe na każdą okazję. Roladę przygotowuje się podobnie jak tiramisu. Są tu namoczone biszkopty, krem śmietanka-mascarpone, czekolada, owoce i mięta, która nadaje świeżości i lekkości.
Roladę można przygotować z dowolnymi owocami, które możesz zmieniać w zależności od sezonu lub jak klasyczne tiramisu. Do kremu można dodać rozpuszczoną lub posiekaną czekoladę. Możliwości jest wiele, dzięki temu ciasto jest bardzo uniwersalne.
Niezależnie od dodatków, ciasto jest pyszne, delikatnie słodkie i przyjemnie rozpływa się w ustach.
Ciasto na każdą okazję
Rolada biszkoptowa, to deser, który każdemu zasmakuje. Przygotowuje się go ekspresowo. Biszkopty po namoczeniu są miękkie i można je bez problemu zwinąć i pokroić. Przełożone ciasto wystarczy schłodzić i jest gotowe do spożycia.
Ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy mikser z misą aby ukręcić masę. Jeżeli nie masz miksera, masę możesz ubić ręcznie za pomocą rózgi.
Roladę można posmarować lub udekorować kremem, polać rozpuszczona czekolada. Ozdobić owocami i listkami mięty.
Przygotowanie:
- Zacznij od ukręcenia śmietanki z mascarpone na gesty krem
- Sok wymieszaj z wodą.
- Rozłóż folie spożywczą.
- Biszkopty zamaczaj w wodzie i układaj w 3 rzędach po 9 szt.
- Na biszkopty wyłóż krem ( zostaw trochę do dekoracji), na krem owoce, czekoladę i mietę.
- Następnie ostrożnie zwiń całość w roladę. Szczelnie zawiń w folie i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem udekoruj kremem, owocami i tartą czekolada.
Ciasto trzymaj w lodówce.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 mikser
- 1 misa
- 1 folia spożywcza
Składniki
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych
- 1 garść mrożonych malin
- 1 łyżka suszonej mięty
- 50 g mlecznej czekolady
Przygotowanie
- Śmietankę ukręć z mascarpone.
- Biszkopty zamocz w wodzie z sokiem i ułóż w 3 rzędy po 9 biszkoptów. Na biszkopty wyłóż krem( zostaw trochę do dekoracji), maliny, startą czekoladę i suszoną miętę.
- Zwiń w roladę, włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj masą, owocami i tara czekoladą.
Film:
- przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!