Ciasto pomarańczowe "Jaffa Cake"

Ciasto pomarańczowe Jaffa Cake

Ciasto pomarańczowe Jaffa Cake, to ciasto dla miłośników czekolady i pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe Jaffa Cake

Jest to ciasto dla miłośników czekolady i pomarańczy. Ten smak zachwyci każdego. Ciasto pomarańczowe Jaffa Cake bedzie doskonałe na różne okazje i święta. Jest eleganckie, doskonale smakuje i jest proste w przygotowaniu.

To ciasto wzorowane jest na popularnych w UK ciasteczkach Jaffa. U nas znane jest jako ciasto Delicja.

Zazwyczaj Jaffa i Delicje robi się na biszkopcie. Jednak wersja z dodatkiem pomarańczy ma głębszy, pomarańczowy smak, jest wilgotne i delikatnie słodkie.

Zobacz również

Babka z pomarańczą
Babka z pomarańczą, to kolejny pyszne ciasto, które możesz przygotować na Wielkanoc jak i na co dzień.
Sprawdź przepis
babka z pomarańczą

Ciasto pomarańczowe..

To klasyczna babka ucierana z dodatkiem zmiksowanych pomarańczy. Jest wilgotna, mocno pomarańczowa i długo pozostaje świeża.

Dodatek zbelowanych pomarańczy fantastycznie pogłębia smak ciasta. Pomarańcze blendujesz w całości. Nie obawiaj się, skórka nie nadaje goryczki.

Pamiętaj, aby pomarańcze wyparzyć i dokładnie wyszorować.

TIP: Jeżeli chcesz aby ciasto było bardzie odświętne ( torcik), to przetnij na dwa lub trzy części i posmaruj dżemem pomarańczowym. Na to wylej galaretkę i czekoladę.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wyparzenia i wyszorowania pomarańczy.
  2. Pomarańcze, jajka, cukier, masło zblenduj na gładką masę.
  3. Masę dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej do formy 23 cm, piecz okolo 50 min, w 180’C.
  5. Sok zagotuj, zalej galaretkę i żelatynę. Wymieszaj aby się rozpuściła. Ostudzoną wstaw do lodówki aby zgęstniała.
  6. Galaretkę wyłóż na zimne ciasto. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Śmietankę mocno podgrzej, nie gotuj. Zalej czekoladę, dodaj olejek i dokładnie wymieszaj.
  8. Polej ciasto.

Ciasto trzymaj w lodówce.

Ciasto pomarańczowe Jaffa Cake

Ciasto pomarańczowe Jaffa Cacke, to ciasto dla miłośników czekolady i pomarańczy.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ciasto pomarańczowe "Jaffa Cake"
Czas przygotowania 2 hours 10 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duża misa
  • 1 mocny blender
  • 1 forma 23 cm

Składniki
  

  • 250 g całych pomarańczy
  • 250 g cukru
  • 150 g oleju
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 szt. duże jajka
  • ½ łyżeczki wanilia

Galaretka

  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • ½ łyżeczki żelatyny
  • 500 ml soku pomarańczowego

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30%

Przygotowanie

  • Pomarańcze zaparz i dokładnie wyszoruj, pokrój w kostkę.
  • W blenderze zblenduj na gładką masę: pomarańcze, cukier, jajka, olej, masło.
  • W misce wymieszaj suche składniki, dodaj masę i dokladnie wymieszaj.
  • Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 min, 180'C. Do suchego patyczka.
  • Sok zagotuj, zalej galaretkę i żelatynę. Dokładni wymieszaj aby się rozpuściła. Ostudź, wstaw do lodówki aby zgęstniała.
  • Galaretkę przełóż na zimne ciasto. Wstaw do lodówki. 2-3 godziny.
  • Śmietankę podgrzej, zalej czekoladę, dodaj olejek pomarańczowy i dokładnie wymieszaj. Ostudź.
  • Czekoladę wylej na ciasto, patyczkiem zrób wzorek. Wstaw do lodówki

Film:

  • Przygotowanie
tagi babka z pomarańczą, ciasto Delicja, ciasto pomarańczowe, ciasto ucierane, czekolada, galaretka pomarańczowa, jaffa cake

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!