Kluski z mięsem
Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.
Kluski śląskie, to klasyka, którą każdy lubi. Są proste w przygotowaniu i są pysznym dodatkiem do mięsa i sosów.
Wersja z farszem, to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Farsz do klusek z mięsem możesz przygotować z dowolnego mięsa oraz warzyw.
Farsz do klusek z mięsem
Najczęściej wykorzystuję mięso i warzywa z rosołu. Można je przekręcić lub zmielić w blenderze.
Doskonale się sprawdzi mięso wieprzowe, wołowe czy drobiowe: kurczak, indyk, kaczka.
Do mięsa oprócz warzyw możesz dodać ugotowaną kasze gryczaną lub ciecierzycę Dodatek smażonej cebuli super podkreśli smak.
Tip: masę możesz zamrozić i później wykorzystać do pierogów, krokietów czy bułeczek.
Przygotowanie:
- Mięso i warzywa z rosoły przekręć w maszynce lub zblenduj na gładko.
- Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, następnie dodaj masło, mąkę i jajko, dokładnie wymieszaj.
- Z 1-2 łyżek masy ziemniaczanej uformuj placuszek, na środku ułóż farsz, przykryj małym placuszkiem z ziemniaków i zamknij całość, formując klusek. Kształt dowolny: okrągłe lub podłużne.
- Gotuj 3 minuty do wypłynięcia.
- Podawaj okraszone usmażoną cebulką.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Składniki
Masa ziemniaczana
- 2 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- ¼ szt. mąka ziemniaczana porcji ziemniaków
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka sól
Farsz: mięso i warzywa z rosołu
- 1 szt skrzydło z indyka
- 2 szt. skrzydełka z kurczaka
- 2 szt marchew
- 1 szt pietruszka
- 1 szt kawałek selera
- 1 szt. kawałek pora
- 1 szt. cebula
- 3 szt. ząbki czosnku
- 1 szt natka pietruszki surowa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- ½ łyżeczki czosnku
Okrasa
- 1 szt. cebula
- ¼ szkl. oleju
Przygotowanie
- Warzywa i mięso zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj.
- Ziemianki ugotuj, delikatnie ostudź, następnie przepuść przez praskę. Dodaj masło i jajko, wymieszaj. Masę wyrównaj, podziej na 4 części rysując krzyż. Wyjmij 1 część ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczana, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Nabierz czubata łyżkę masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę a następnie spłaszcz ją na placek. Nabierz łyżkę farszu i umieść na środku placka. Przykryj spłaszczonym placuszkiem z ziemniaków. Duży placek zamknij i uformuj w dłoniach w kulkę lub podłużne.
- Gotuj w posolonej wodzie około 3 min. Mają wypłynąć.
- Okrasa: cebule pokrój w drobna kostkę. Usmaż na oleju na złoty kolor.
- Podawaj okraszone usmażoną cebulką.
Film
- kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!