Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
28/12/2023

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.

Kluski śląskie, to klasyka, którą każdy lubi. Są proste w przygotowaniu i są pysznym dodatkiem do mięsa i sosów.

Wersja z farszem, to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Farsz do klusek z mięsem możesz przygotować z dowolnego mięsa oraz warzyw.

Zobacz również

Ziemniaki gratin ze szparagami
Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.
Sprawdź przepis
Ziemniaki gratin ze szparagami

Farsz do klusek z mięsem

Najczęściej wykorzystuję mięso i warzywa z rosołu. Można je przekręcić lub zmielić w blenderze.

Doskonale się sprawdzi mięso wieprzowe, wołowe czy drobiowe: kurczak, indyk, kaczka.

Do mięsa oprócz warzyw możesz dodać ugotowaną kasze gryczaną lub ciecierzycę Dodatek smażonej cebuli super podkreśli smak.

Tip: masę możesz zamrozić i później wykorzystać do pierogów, krokietów czy bułeczek.

Przygotowanie:

  1. Mięso i warzywa z rosoły przekręć w maszynce lub zblenduj na gładko.
  2. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, następnie dodaj masło, mąkę i jajko, dokładnie wymieszaj.
  3. Z 1-2 łyżek masy ziemniaczanej uformuj placuszek, na środku ułóż farsz, przykryj małym placuszkiem z ziemniaków i zamknij całość, formując klusek. Kształt dowolny: okrągłe lub podłużne.
  4. Gotuj 3 minuty do wypłynięcia.
  5. Podawaj okraszone usmażoną cebulką.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Kluski z mięsem
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 16 szt.

Składniki
  

Masa ziemniaczana

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szt. mąka ziemniaczana porcji ziemniaków
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżeczka sól

Farsz: mięso i warzywa z rosołu

  • 1 szt skrzydło z indyka
  • 2 szt. skrzydełka z kurczaka
  • 2 szt marchew
  • 1 szt pietruszka
  • 1 szt kawałek selera
  • 1 szt. kawałek pora
  • 1 szt. cebula
  • 3 szt. ząbki czosnku
  • 1 szt natka pietruszki surowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprz czarny
  • ½ łyżeczki czosnku

Okrasa

  • 1 szt. cebula
  • ¼ szkl. oleju

Przygotowanie

  • Warzywa i mięso zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj.
  • Ziemianki ugotuj, delikatnie ostudź, następnie przepuść przez praskę. Dodaj masło i jajko, wymieszaj. Masę wyrównaj, podziej na 4 części rysując krzyż. Wyjmij 1 część ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczana, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Nabierz czubata łyżkę masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę a następnie spłaszcz ją na placek. Nabierz łyżkę farszu i umieść na środku placka. Przykryj spłaszczonym placuszkiem z ziemniaków. Duży placek zamknij i uformuj w dłoniach w kulkę lub podłużne.
  • Gotuj w posolonej wodzie około 3 min. Mają wypłynąć.
  • Okrasa: cebule pokrój w drobna kostkę. Usmaż na oleju na złoty kolor.
  • Podawaj okraszone usmażoną cebulką.

Film

  • kroki
tagi kluski, kluski śląskie, kluski z mięsem, mięso z rosołu

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG