Kluski z mięsem

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.

Kluski śląskie, to klasyka, którą każdy lubi. Są proste w przygotowaniu i są pysznym dodatkiem do mięsa i sosów.

Wersja z farszem, to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Farsz do klusek z mięsem możesz przygotować z dowolnego mięsa oraz warzyw.

Farsz do klusek z mięsem

Najczęściej wykorzystuję mięso i warzywa z rosołu. Można je przekręcić lub zmielić w blenderze.

Doskonale się sprawdzi mięso wieprzowe, wołowe czy drobiowe: kurczak, indyk, kaczka.

Do mięsa oprócz warzyw możesz dodać ugotowaną kasze gryczaną lub ciecierzycę Dodatek smażonej cebuli super podkreśli smak.

Tip: masę możesz zamrozić i później wykorzystać do pierogów, krokietów czy bułeczek.

Przygotowanie:

  1. Mięso i warzywa z rosoły przekręć w maszynce lub zblenduj na gładko.
  2. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, następnie dodaj masło, mąkę i jajko, dokładnie wymieszaj.
  3. Z 1-2 łyżek masy ziemniaczanej uformuj placuszek, na środku ułóż farsz, przykryj małym placuszkiem z ziemniaków i zamknij całość, formując klusek. Kształt dowolny: okrągłe lub podłużne.
  4. Gotuj 3 minuty do wypłynięcia.
  5. Podawaj okraszone usmażoną cebulką.

Kluski z mięsem

Kluski z mięsem, to pyszne polaczenie klusek śląskich i delikatnego drobiowego farszu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Kluski z mięsem
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 16 szt.

Składniki
  

Masa ziemniaczana

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szt. mąka ziemniaczana porcji ziemniaków
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżeczka sól

Farsz: mięso i warzywa z rosołu

  • 1 szt skrzydło z indyka
  • 2 szt. skrzydełka z kurczaka
  • 2 szt marchew
  • 1 szt pietruszka
  • 1 szt kawałek selera
  • 1 szt. kawałek pora
  • 1 szt. cebula
  • 3 szt. ząbki czosnku
  • 1 szt natka pietruszki surowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprz czarny
  • ½ łyżeczki czosnku

Okrasa

  • 1 szt. cebula
  • ¼ szkl. oleju

Przygotowanie

  • Warzywa i mięso zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj.
  • Ziemianki ugotuj, delikatnie ostudź, następnie przepuść przez praskę. Dodaj masło i jajko, wymieszaj. Masę wyrównaj, podziej na 4 części rysując krzyż. Wyjmij 1 część ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczana, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Nabierz czubata łyżkę masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę a następnie spłaszcz ją na placek. Nabierz łyżkę farszu i umieść na środku placka. Przykryj spłaszczonym placuszkiem z ziemniaków. Duży placek zamknij i uformuj w dłoniach w kulkę lub podłużne.
  • Gotuj w posolonej wodzie około 3 min. Mają wypłynąć.
  • Okrasa: cebule pokrój w drobna kostkę. Usmaż na oleju na złoty kolor.
  • Podawaj okraszone usmażoną cebulką.

Film

  • kroki
tagi kluski, kluski śląskie, kluski z mięsem, mięso z rosołu

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!