Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem: nadziewane kluski ziemniaczane. Potrawa regionalna wschodniej części Polski. Farsz może zrobić z mięsa, kapusty, grzybów. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem ze skwarkami lub cebulką. Można je mrozić.

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem: nadziewane kluski ziemniaczane. Potrawa regionalna wschodniej części Polski. Farsz może zrobić z mięsa, kapusty, grzybów. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem ze skwarkami lub cebulką. Można je mrozić.



Kartacze z mięsem

szczegóły:

Porcje

20 szt.

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kluski:
  • 2,5 kg ziemniaków ( do ugotowania)
  • 6-7 ziemniaków ( do starcia)
  • około 5 łyżek mąki ziemniaczanej ( ilość zależy od ziemniaków)
  • sól do smaku
  • Farsz:
  • 1 kg mięsa drobiowego z rosołu
  • warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka, seler
  • 0,5 kg bobu
  • 200 g soczewicy
  • 2-3 średnie cebule
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju jak masa będzie sucha

Przygotowanie


* Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę.
* 6-7 ziemniaków obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij na sitku. Sok odstaw. Po kilku minutach zlej wodę a gęstą część ( skrobia) dodaj do ziemniaków.
* Połącz ziemniaki surowe i gotowane, dodaj mąkę ziemniaczaną, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Farsz:
* Bób ugotuj, ostudź i obierz.
*Soczewicę namocz, najlepiej na noc. Ugotuj do miękkości.
*Cebule obierz, pokrój na piórka, podsmaż na oleju. Po minucie dodaj mięso i smaż kolejne 5-6 min.
* Wszystkie składniki przekręć przez maszynkę lub zblenduj, dodaj sól i pieprz. Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj przypraw. Jak masa będzie gęsta dodaj olej.

Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką, w dłoni rozpłaszcz masę, na środku nałóż farsz i całość dokładnie sklej. Kształt zależy od Ciebie. Może być podłużny lub bardziej okrągły.
Gotuj w wodzie z dodatkiem soli. Będą gotowe jak wypłyną.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *