* Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę.
* 6-7 ziemniaków obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij na sitku. Sok odstaw. Po kilku minutach zlej wodę a gęstą część ( skrobia) dodaj do ziemniaków.
* Połącz ziemniaki surowe i gotowane, dodaj mąkę ziemniaczaną, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Farsz:
* Bób ugotuj, ostudź i obierz.
*Soczewicę namocz, najlepiej na noc. Ugotuj do miękkości.
*Cebule obierz, pokrój na piórka, podsmaż na oleju. Po minucie dodaj mięso i smaż kolejne 5-6 min.
* Wszystkie składniki przekręć przez maszynkę lub zblenduj, dodaj sól i pieprz. Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj przypraw. Jak masa będzie gęsta dodaj olej.
Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką, w dłoni rozpłaszcz masę, na środku nałóż farsz i całość dokładnie sklej. Kształt zależy od Ciebie. Może być podłużny lub bardziej okrągły.
Gotuj w wodzie z dodatkiem soli. Będą gotowe jak wypłyną.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!