suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy. Delikatny, puszysty i mocno czekoladowy deser, podawany na gorąco. Nie zawsze się udaje :) ale zawsze super smakuje.

Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy. Delikatny, puszysty i mocno czekoladowy deser, podawany na gorąco. Nie zawsze się udaje 🙂 ale zawsze super smakuje.



suflet czekoladowy

szczegóły:

Porcje

3-4 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

12-15min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 140 g gorzkiej czekolady ( u mnie mleczna)
  • 90 ml śmietany kremówki 36%
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • wanilia
  • szczypta soli

Przygotowanie


  • Śmietankę, cukier i czekoladę podgrzej aby czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszaj do połącznia się składników. 
  • Do letniego kremu dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
  • Białka ubij z dodatkiem soli. Mają być sztywne ale nie jak na bezę. Dodaj 1/3 białek do czekolady i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą część. Wymieszaj.
  • Naczynia do zapiekania dokładnie posmaruj masłem, posyp cukrem. 
  • Wylej masę do 2/3 wysokości. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 12-15 min. Piecz z termoobiegiem. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *